Парламентът прие ставката за туризма от 9% да влезе в сила от април

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:35 / 26.01.2011
550
Депутатите приеха промените в Закона за данък върху добавената стойност, с който се въвежда единна ставка за туризма от 9% от април и задължение за въвеждане на дистанционно подаване на данните към Национална агенция за приходите (НАП) за наличните количества в резервоарите на бензиностанциите.

Депутатите отхвърлиха предложението на Мартин Димитров да бъде удължен срокът за въвеждане на единната ставка върху туризма от 9% до месец октомври - вместо от април. В мотивите си Мартин Димитров посочи, че в период на криза секторите са ужасно чувствителни към увеличението на данъците.

Той попита колко мерки са били предприети за излизане от кризата и какво е направено за година и половина в помощ на бизнеса. По думите му повишената ставка за туризма ще струва, колкото две три правителствени делегации в чужбина. Мартин Димитров заяви, че се е спекулирало, че е имало писмо на ЕК, която ги е задължавала да се въведе единната ставка. "Има начало на процедура в ЕК, която е в самото начало, която не ни поставя срок", посочи той. По думите му, ако депутатите подкрепят предложението му, това би представлявало един силен ход в подкрепа на българския туризъм. Той посочи, че безработицата за пръв път е над 10% и туризмът е отрасълът, в който могат да бъде предложена реална заетост.

Депутатите приеха предложението за промени в Закона за изменение и допълнение на Данъка върху добавената стойност, предложена от ГЕРБ, с който се регламентира доставките и продажбите на течни горива от търговски обект да предава по дистанционна връзка на Национална агенция по приходите и данни, които дават възможност за определяне на наличните количества горива в резервоарите за съхранение в обектите за търговия с течни горива. Поправката направена от ГЕРБ се налага, тъй като отсъстват данни за връзка между резервоарите и бензиновите колонки, а по този начин ще се гарантира, че отчетените при продажбата горива съответстват на наличните количества. Според вносителите това е опит да се намали драстично сивата икономика. Според вносителите българската страна е поела ангажимент и затова промяната в ставката за туризма е задължителна.

Източник: ИА "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
16.05.2012 От днес проверяват хотелите в Бургаско дали си внасят туристическия данък
15.05.2012 Проверяват хотелите в Бургаско дали си внасят туристическия данък
10.04.2012 Кр. Стойчев: Решението на съда за туристическия данък ще окаже влияние върху приходите на общината
10.04.2012 Отмениха туристическия данък
29.02.2012 Поморийци се отказват от категоризираните си обекти заради туристическия
данък
23.01.2012 Наближава крайният срок за подаване на декларациите за туристически данък
Още новини от Национални новини:
Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, брутално пребита ...
Отново измама, свързана с картите за градския транспорт у нас
Кола е по таван на магистрала "Тракия"
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
Ще плащаме ли повече в ски курортите ни?
Млада жена се нуждае от нашата помощ, за да се излекува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).