ПП-ДБ внасят проект за промени в Конституцията

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:35 / 18.07.2023
558
ПП-ДБ внася в парламента до 31 юли проект за промени в Конституцията. Това обяви председателят на гражданското движение "Правосъдие за всеки" Велислав Величков в кулоарите на Народното събрание след среща с коалицията.

По думите му "Правосъдие за всеки" ще представи с проекта подробно следващата седмица. Промените, които се предвиждат са надзорът за законност и методическото ръководство на главния прокурор да бъдат премахнати и по този начин главният прокурор да остане главен прокурор само на думи. Тема на разговора е било и разделянето на ВСС на два съвета, както и че ще има в парламентарната квота и хора с други юридически професии, освен магистрати.

Величков добави, че познава проекта за промени в Конституцията и на ДПС, като биха се запознали и с идеите на ГЕРБ-СДС за промени в Конституцията, ако представят такива. По повод проекта на ДПС той смята, че трябва да се взимат ефективно решения в съдийския съвет от съдиите, избрани от съдии. Парламентарната квота трябва да има контролиращ ефект, но не и управляващ, настоя още.

Председателят на гражданското сдружение допълни, че ако има мнозинство на парламентарната квота в прокурорския съвет, едноличната власт на главния прокурор няма как да се прояви.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).