Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отмениха такса "смет" в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:15 / 28.05.2012Коментари (1)3041
© Burgas24.bg
"По изложените мотиви съдът намира, че при приемане на оспорените разпоредби на Наредбата е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила и е налице противоречие с нормативен акт от по-висока степен, поради което следва да бъдат отменени като незаконосъобразни", съобщават от Административен съд - Бургас.

Състав на Административен съд - Бургас уважи жалбата на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ и на други лица (дело № 1521/2011 г.) срещу начина на определяне на такса смет в Община Бургас на базата на данъчните оценки на имотите. Съдът прие доводите на СПРАВЕДЛИВОСТ, че основният критерий за размера на таксата е количеството на битовите отпадъци, и че определянето на таксата според данъчната оценка противоречи на закона.

Общински съвет - Бургас има право да обжалва решението в 14-дневен срок.

До момента по жалби на Справедливост са отменени разпоредбите за такса смет във Варна, Бургас и Ямбол. В София продължава оспорването на цялата наредба на Столична община за местните такси.

Решението на Административен съд-Бургас е ценно, защото Съдът се произнася по същността на казуса за Такса битови отпадъци.

Практиката на Община Бургас при определяне размера на такса битови отпадъци не се различава от тази на всички останали общини в страната, което в случая означава, че Общински съвет Бургас приема изчислението на размера на такса смет да става на база данъчната оценка на имота. Именно това е основният недостатък, който Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ атакува в своите жалби срещу такса битови отпадъци в Бургас и другите градове на България. Защото данъчната оценка на един имот няма разумна връзка с размера на битовите отпадъци, които се генерират от неговите ползватели. За да придадат законов нюанс на тази противозаконна и нелогична практика, общините в България се опират на следните две алинеи от чл. 67 на Закона за Местните Данъци и Такси (ЗМДТ):

"Чл. 67. (1) (Предишен текст на чл. 67 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци.
(2) (Предишно изр. 2 на ал. 1, т. 2 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет."

Докато алинея 1 от чл. 67 на ЗМДТ категорично задължава местните власти да определят размера на такса битови отпадъци според количеството на изхвърления боклук, то в алинея 2 законотворецът е дал възможност да се приложи друга методика, ако не може да се "уствнови количеството на битовите отпадъци". Тъкмо това изключение, регламентирано в Закона, у нас е станало правило. За да бъде приложено обаче изключението на алинея 2, е нужна аргументация, която у нас местните власти по правило никога не са си правили труда да сътворят. Което пък означава, че Такса битови отпадъци в цялата страна се определя незаконосъобразно от местните власти.

Ето какво се произнася Административен съд-Бургас конкретно по отношение аргументацията на Такса битови отпадъци в града:

"От всички събрани по делото писмени доказателства не може да се обоснове извод, поради какви причини ОбС-Бургас е приел с оспорените текстове на наредбата, че размерът на таксата ще се определя по реда на чл. 67, ал. 2 от ЗМДТ, при това върху втория от визираните в нормата способи - върху основа определена от Общинския съвет. Не са ангажирани доказателства, че при изготвянето и приемането на проекта на Наредбата е правено проучване за възможността за определяне на таксата според количеството на битовите отпадъци. В нито един от наличните в административната преписка документи по приемането на проектите за измениение и допълнение на Наредбата не са изложени мотиви - обосновани на установени факти и аргументирани доводи и съображения, относно невъзможността на общинския съвет да определи количеството на битовите отпадъци, генерирани от отделно домакинство или ползвател на услугата. Такива липстват и при обсъждане на проектите и приемането на решенията на заседанията на общинския съвет. Същите са необходими предвид необходимостта от обосноваване от страна на общинския съвет на фактите и обстоятелствата, наложили избора на един от регламентираните в чл. 67, ал. 2 способи, при това приложими само когато е невъзможно да се определи количеството на отпадъците, вместо основният способ за определяне таксата за битови отпадъци по чл. 67. ал. 1 от ЗМДТ."



Още по темата: общо новини по темата: 1
18.12.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.05.2012 г.
0
 
 
много противоречия има общинските данъци. едно от тях е данъка за автомобили. вместо да е по-малък за нови коли, с катализатор и газ, те се определят на база мощност. става така, че тези които опазват природата, ползвайки автомобили с катализатор и на газ, плащат повече от тези, които карат 20-30 годишни трошки на бензин или дизел и без катализатор.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: