Откриват медицински центрове до селата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:56 / 20.08.2012
545
12 медицински центъра в малките градове в близост до селата да бъдат изградени в следващите няколко години, планират в здравното министерство.

За новите центрове ще бъдат използвани сградите на общински болници, които ще бъдат преструктурирани. Става дума за лечебните заведения в Годеч, Котел, Малко Търново, Тервел и Генерал Тошево. За целта са предвидени по 1 млн. лв. за всяка от тях.

Средствата ще се използват за строително-ремонтни дейности и купуване на апаратура. След промяната в статута на лечебните заведения пациентите там ще получават само извънболнична медицинска помощ, но от лекари специалисти. Тези лечебни заведения ще бъдат за долекуване. Една от лечебниците, която ще се превърне в такъв център, ще е болницата в Исперих. Това означава, че там ще бъдат приемани пациенти, които вече са преминали през активно лечение в многопрофилна или университетска болница.

Например ако човек е лекуван от инсулт в голяма клиника, но се налага да му бъде направена рехабилитация след изписването от нея, той ще може да постъпи в малкото лечебно заведение за долекуване, където за него ще бъдат положени всички необходими за състоянието му грижи, разясниха от Министерството на здравеопазването.

Такава ще е промяната и в още шест здравни заведения, а именно тези в Златоград, Своге, Ихтиман, Луковит, Павликени и Кубрат. Те обаче ще трябва да почакат до намиране на нужното финансиране за преструктурирането им. Други 7 болници пък, наред със сега оказваната медицинска помощ, получават възможност да развиват и дейности за долекуване.

Това са лечебните заведения в Разлог, Свиленград, Етрополе, Тетевен, Бяла, Омуртаг и Тутракан. Общата стойност на проектите им е за над 30 млн. лв. В тях освен операции и лечение на остри състояния ще се поемат и грижите за болни, които вече са преминали най-тежката фаза от лечението и се нуждаят от поддържаща терапия за известно време.

Осигурени са и над 33 млн. лв. за модернизация на 9 големи общински болници. Това са лечебните заведения в Лом, Самоков, Сандански, Гоце Делчев, Велинград, Карлово, Свищов, Казанлък и Балчик.

Отделени са и средства за обновяването на 8 дома за медико-социални грижи - в София, Монтана, Русе, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Перник и Търговище.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).