ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха мононатриев глутамат в кренвиршите, ето как ни влияе това | ||||||
| ||||||
Кренвиршите са в топ 3 на най-продаваните преработени месни продукти в света. По стандарт в кренвиршите трябва да има 82% свинско месо, както и сол и захар, фосфати, черен/бял пипер, индийско орехче, питейна вода, аскорбинова киселина. Рецептата е утвърдена от БАБХ, както и от производителите. Много често обаче в етикета на кренвиршите четем, че съдържат и други съставки като емулгатор трифосфат, натриев нитрит. Заедно с технолога Иванка Йорданова също правим експеримент и през специален физико-химичен анализ, в лабораторни условия, проследяваме дали съдържанието отговаря на етикета. Взимаме проба от 200 грама. Смила се, след което се обработва в специален уред, който само за секунди отчита резултата. Проследяваме няколко основни компонента, най-важният от които е белтъкът, който говори за качество. По-високият процент открива повече месо, но тестът не разграничава растителен от животински протеин. "Белтъкът по етикет е 10%, а реалната проба е 11 и половина. Мазнините са определени като 20 грама, а тук са 19,33%, водното съдържание е 62%. За сравнение само ще кажа, че по стандарт е 65 %“, обяснява Йорданова. Всички компоненти са коректно изписани върху етикета, но основната съставка буди много въпроси – 60% механично сепарирано птиче месо. Какво същност е това? "Механично отделеното месо не спада към категорията месо, то трябва да бъде изписано по определен начин и да бъде посочен конкретен произход“, разказва ни още технологът. На въпрос дали в случая надписът "месо“ върху етикета е коректен, Йорданова отговаря: "Бих предпочела Агенцията по храните да отговори на този въпрос“. Подлагаме на тест и кренвирши по утвърден стандарт "Стара планина“. Тук цената е в пъти по-висока, но колко точно месо има в продукта и спазени ли са посочените 82% се оказва много сложен въпрос. Два пъти месечно ветеринарни инспектори би трябвало да проследяват директно в производството, какво и колко месо се влага. В част от кренвиршите се открива подправката мононатриев глутамат, която влияе директно върху вкусовите рецептори и ни кара да ядем повече. Много често етикети изобилстват и от примамливи надписи, които гарантират, че кренвиршът е без ГМО, глутен или консерванти, но не е ясно дали някой следи за това. Връщаме се на въпроса какво е сепарирано птиче месо. "Механично сепарирано птиче месо е месо, което е получено в резултат на високо налягане. Тоест, представете си едно пилешко бутче – поставя се под налягане, отделя се костта в едната посока, в другата отива месото. Не си представяйте, че това е смилане масово – на кости, сухожилия и какви ли не други неща, които си мислят потребителите. Така че механично сепарирано птиче месо е достатъчно безопасен продукт, за да бъде включен в храните. Това месо е птиче – коректно изписано на етикета“, разясни д-р Александрина Борисова от Българската агенция по безопасност на храните. "След като е написано на етикета, потребителят може да прочете какво съдържа този продукт и да направи своя информиран избор. Това е масово прилаган продукт в целия свят – кренвиршите представляват 50% от потреблението на месни продукти в целия свят“, посочи от своя страна Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите, който е и производител. Над 100 са месопреработвателните предприятия, проверени от БАБХ. "Няма установени патогенни организми в пробите които сме взели“, посочи д-р Борисова от БАБХ пред btv. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Почина светило в българската медицина
13:02 / 01.12.2024
Победителят в Big Brother 2024 е Марио! Мрежата полудя!
22:52 / 30.11.2024
Защо Стан от "Игри на волята" отказа да отиде в Изолатора
16:20 / 30.11.2024
Шаранът в Бургас поскъпна
09:24 / 30.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета