От къде идват плодовете и зеленчуците в българските консерви?
196 са предприятия са преработвали плодове и зеленчуци у нас през миналата година, като са вложили 91.6 хил. тона пресни плодове и 106.7 хил. тона пресни зеленчуци. Това става ясно от данни на земеделското министерство.
Произведена е 64.7 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 84.4 хил. тона (включително плодово-зеленчукова и от гъби). С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките, прасковите и сливите. От преработените зеленчуци най-много са доматите, пиперът и картофите.
Данните обаче сочат, че преработените пресни плодове са с 21.4% по-малко от предходната година, а при зеленчуците спадът е с 2.3 но сто.
От къде идват плодовете и зеленчуците
При плодовете с най-голям дял са доставените от български производители – 45%, следват внос от трети страни – 23%. Предприятията стопанисват 838 хектара площи, от които са доставени 12% от преработените плодове.
При пресните зеленчуци още по-голям е делът на родното производство - 85%, следват доставките от ЕС – 8%, и внос от трети страни – 2%. Най-много са внесените количества моркови от ЕС, а от трети страни това са пипер, и отново моркови, пише Pariteni.bg. При плодовете пък вносът от ЕС е основно на ябълки праскови и ягоди, от от трети страни – на череши.
От площите, стопанисвани от предприятията (162 хектара), са доставени 3% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 2% от зеленчуците.
В производството на готовата продукция вложените плодови концентрати и други междинни продукти са 6 826 тона, като най-много са количествата от череши, сливи и малини. При зеленчуците са използвани 8 358 тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 60% от тях са местно производство, 20% са доставки от ЕС и останалите 20% са внос от други страни. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати – 4 710 тона, а от пипер са вложени в производството 1 069 тона и гъби 2 хил. тона.
Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 36.9 хил. тона. Изпращанията за ЕС са 28.9 хил. тона, износът за трети страни е 6.1 хил. тона. Количествата плодова продукция на склад към 31.12.2023 г. и други (брак) е 27.8 хил. тона.
Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 54.7 хил. тона, изпращанията за ЕС са 18.8 хил. тона, а износът в трети страни е 7.3 хил. тона. Количеството на зеленчуковата продукция на склад и други (брак) е 30.6 хил. тона.