От догодина ходим на море срещу повече пари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
17:37 / 30.10.2011
705
По-скъпа ще бъде почивката на море през лято 2012. След успешния сезон тази година от туристическия бранш предвиждат труден следващ.

Първо - прагът на осигуровките в този сектор скача с 8%. Ако досега един сервитьор е осигуряван минимум на 450 лева, сега сумата ще е с 40 лева повече. Ако хотелът има персонал от 100 души, всеки месец разходът за заплати ще скочи с по 4000 лева, пресмятат собственици на хотели.

Второ, от първи юли догодина токът ще поскъпне поне със 7%. Причината - ТЕЦ-овете вече ще трябва да плащат за вредните емисии, които изхвърлят. Отделно и енергодружествата ще поискат обичайното за всяко лято увеличение.

Така повишените разходи за ток и осигуровки работодателят ще трябва да компенсира или от джоба си, или за сметка на качеството на храна и хигиена. Или пък да ги вземе от персонала - с по-ниски заплати или съкращения.

В туризма калкулацията на цените и продажбите започват година по-рано. Каталозите за чуждия пазар вече са готови и другата седмица България ще бъде представена на немския пазар. Един от големите туроператори е предвидил 10% увеличение на пакетните цени.

Очаква се другите ни основни конкуренти - Турция и Испания, леко да вдигнат цените догодина.

Източник: bTV


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).