От днес у нас се открива Седмицата на руските филми

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:37 / 21.10.2011
688
От днес у нас се открива Седмицата на руските филми в България. Кинофорумът се провежда в София, Варна и Бургас, в рамките на Дните на руската духовна култура в България и ще продължи до 30 октомври. Седмицата на руското кино се провежда регулярно от 2008 г. насам и е в рамките на Дните на руската духовна култура в България. В програмата са включени филми от различни жанрове, произведени през последните две години.

Специално за фестивала у нас пристигна авторитетна делегация в състав: заслужилите артистки на Русия, режисьори и сценаристи Наталия Бондарчук и Людмила Гладунко; заслужилия артист на Русия, първи заместник-председател на Гилдията на филмовите актьори на Русия и носител на Държавната награда на Русия Борис Токарев; режисьора, сценарист и актриса Екатерина Двигубская.

Всички те са добре познати на почитателите на руското кино у нас.

"Много ми е приятно да бъда в София. За пръв път съм тук, но в жилите ми тече българска кръв по линия на баща ми", заяви режисьорът Наталия Бондурчук. "Щастлива съм, че мога да представя в България новия си филм "Гогол: най-приближения". Това е единствената кинематографическа биография на твореца", каза тя. Бондурчук пристига от... Северния полюс. В момента тя снима новата си лента "Ледената кралица" в град Салихарт, който е едно от най-близките населени места до полюса. Филмът е в 3D формат. "Щастлива съм, че екипът ми ме пусна за три дни и съм много щастлива да бъда в България", заяви тя.

"За първи път съм в България и първото ми впечатление е колко много красиви жени има тук", сподели актрисата Екатерина Двигубская. "За София мога да кажа, че градът е много красив, съвременен и интересен. Щастлива съм, че съм тук", добави тя.

Моят филм "Москва, обичам те" е посветен на моя любим град и едно своеобразно признание в любов към него. Надявам се, че той ще направи впечатление на българските зрители. Филмът е разделен на няколко новели, в които участват много добри руски актьори, каза Двигубская за своя филм.

Людмила Глауденко и Борис Токарев идват у нас с общия си филм "За начинаещите в Любовта". Той вече бе представен пред българска публика на фестивала във Варна.

"Аз не обичам да говоря за филмите си много. Най-сложният въпрос за мен винаги е "какво искате да кажете с вашия филм" и "за какво става въпрос в него", сподели Глауденко.

Тя разказа защо се е спряла точно на това заглавие: "След сътресенията, които преживяхме стигнахме до въпроса как ще живеем по-нататък и не е лесно да стигнем до отговора на този въпрос. Според мен, друг път освен пътят на любовта в живота няма. Когато човек обича поне малко, тогава нещата се променят към добро и тогава имаме шанс да оцелеем".

За разлика от колегите си Борис Токарев познава страната ни много добре. "За мен е много приятно да съм тук, защото за мен България е много обичана страна. Много съм снимал тук и един от известните филми от онова време е "Откраднатият влак". Научил съм най-популярните български песни, като "Градил Илия килия". Обичам тази държава и затова ми е приятно пак да бъда тук", каза той.

Във филма "За начинаещите в любовта" токарев е в качеството си на продуцент, което за него е ново амплоа.

В програмата на Седмицата на руските филми в България, която ще се проведе от 21 до 30 октомври 2011 г. В столицата кинофорумът ще се проведе от 21 до 26 октомври в Дома на киното (ул. Екзарх Йосиф 37), където ще се състои и официалното откриване на 21.10.2011 г., от 19.00 часа.

От 24 до 30 октомври 2011 г. форумът ще "гостува" на гр. Варна, Фестивален и конгресен център, зала "Европа", а от 25 до 29 октомври 2011 г. - на гр. Бургас, Дом на културата ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ.

Източник: КРОСС


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).