От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територията на страната?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
14:48 / 07.05.2024
4170
"Има правни абсурди в това, че парламентът в бързането си прие текст в Закона за енергията от възобновяеми източници, според който от 1 март 2025 г. няма да има бензин на територията на страната. Отмениха една думичка в съществуващия текст и то безцелно и без замисъл, която няма да ни дава възможност да смесваме бензин с етери на биоетанола. Трябва да започнем да говорим експертно“.

Това каза председателят на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев пред bTV. Той коментира и въведената забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1 януари 2024 г. и от 1 март спирането на работата на "Лукойл" с руски нефт.

"Ще направим всичко възможно като петролна асоциация и всички наши членове рафинерията да продължи да работи и да има достатъчно горива на пазара, за да няма сътресения. Трудно е в тези срокове да се намери нефт, който рафинерията да може да обработва“, каза Бенчев.

Той подчерта, че се работи по въпроса за търсене на подобен нефт.

"Най-лошият сценарий, който може да се случи е спиране на рафинерията. Много трудно ще бъдат осигурени количества готови продукти. България не разполага с достатъчно пристанища, от които да дойде този продукт“, обясни председателят на БПГА.

Бенчев очаква задържане на цените на горивата до края на месеца. Той коментира и това, че преди дни бе избран за председател на БПГА.

"Това, което смятам да направя и най-важното - което съм си поставил за цел, е разговорът за транспорта и енергетиката в нашия сектор да стане експертен. В последно време всичко, което виждаме, е политически разговор без никаква експертност. Нещо, което ще струвам доста на обществото. Очаква ни схема за търговия с емисии в транспорта, която ще влезе догодина в сила. Очакват ни нови изисквания за биогорива, възобновяема енергия в транспорта, нови цели за енергийна ефективност. Това ще се отрази в цената на горивата“, каза Бенчев.

Виж коментарите (5)

Още по темата (525):
25.09.2024 Спестяваме между 5 и 15 стотинки на литър, aко използваме киоски за самообслужване. Може да зареждаме само светли горива
25.09.2024 Бензиностанции правят отстъпка от цената на горивото, но има едно условие
14.08.2024 Шофьорите са доволни от тази новина
15.07.2024 Ето каква е била инфлацията през юни
02.07.2024 Георг Георгиев след решение на КЗК: Кирил Петков и Асен Василев публично да се извинят!
01.07.2024 Експерт с новини за горивата в България
Още новини от Национални новини:
Откриха морско създание, което може да причини заразна форма на р...
България е предупредена за неделя, за Бургас кодът е оранжев
Масово: Работодатели връчват заповеди за уволнение чрез съдебни и...
Анексите към трудовия договор, обикновено будят много въпроси в с...
Експерт: Ако искате наистина добър апартамент, то трябва да се вк...
Слави Трифонов: Може да съм селянин и чалгар, но поне не дефекира...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).