Основна версия: Боевски - муле, връщал дългове с кокаин

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:24 / 28.10.2011
617
Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, който беше задържан с 9 кг кокаин на летището в Сао Паулу, е затънал в дългове. Задълженията и загубите и на четирите фирми с участието на щангиста възлизат на около 2 милиона лева, показа проверка в Търговския регистър, където са поместени годишните финансови отчети. Основната версия на разследващите е, че именно затрудненията са притиснали Боевски до стената и той се е съгласил да опита да покрие част от тях, като прекара 9 килограма кокаин. Тази хипотеза изрази вчера и бившият началник на сектор "Наркотрафик" в ГДБОП Калин Михов.

Обикновено на куриерите се плащат по 1000-1500 евро за килограм, когато пренасят малка пратка от 2-3 кг. За 9 обаче сумата можела да достигне 10-12 хиляди евро заради по-големия риск. Повече пари обикновено се плащат и когато мулето лети за 1-ви път с дрога, за да го зарибят. Източници на вестника разкриха, че досега не е имало данни и сигнали, че Боевски се е занимавал с подобна дейност. Според експерти по наркотрафик част от пратката е била предназначена за България. По традиция нашите мулета правят полети до Латинска Америка, където ги зареждат с наркотици, след което стоката се разтоварва на летища в европейски столици и куриерите ни се прибират чисти у нас. При тези случаи обаче трафикантите носят в себе си около 2 килограма. Фактът, че задържаният шампион е бил с цели 9, кара разследващите да смятат, че част или цялата пратка е трябвало да стигне до България.

В четвъртък Боевски е пътувал по направлението Сао Паулу-Мадрид-София. Не се изключва версията половината от наркотика да е бил за Испания, защото у нас подобно количество би покрило потреблението на кокаин за половин година поне.

Според източници Боевски е влизал в средния от трите рискови профила на мулетата, защото е спортист, който в случая е бил с непълнолетната си дъщеря. Това за властите означавало, че той не би бил проверен, ако няма сериозни подозрения или сигнал, че прекарва наркотици.

Почти 100% от куриерите се навиват да летят с наркотици заради финансови затруднения. "Ако на тях се плащат 1000 евро за килограм от най-скъпия наркотик, посредникът, който ги наема, печели поне двойно", разкриха източници от МВР. Още в сряда, когато се появи информация в медиите за задържането на Боевски, служители от Дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" са изпратили запитване до бразилските власти за официална информация относно щангиста, но отговор още няма. В повечето случаи обменът на данни се бави с повече от седмица.

Засега най-логичната версия на разследващите е свързана с дългове, тъй като всички фирми на тежкоатлета са на загуба. Според фирмения регистър "Дакси" 36-годишният щангист е едноличен собственик на "Боевски 2000", член е на сдружението "Спортен клуб по тежка атлетика "Шампион" и участва в управата на още 3 фирми - "М-ЮНАЙТ", "Боевски и Боев" и "Скандал ВИП". Две от тях не са функционирали миналата година. Годишният финансов от чет за 2010 г. на "М-ЮНАЙТ", където Боевски притежава 50% от капитала, сочи, че фирмата е на загуба с 212 000 лв. За същата година дружеството, което се занимава с внос и търговия с хранителни добавки, дължи над 1,5 млн. към финансови институции, както и суми по кредити и лизинги. Задълженията на фирмата за цялата минала година са 1 678 000 лв. "Боевски 2000", която стопанисва фитнесите на олимпиеца, пък е на минус с над 200 000 лв. към 2010 г.

Останалите две фирми не са работили м.г. "Боевски и Боев", която се занимава с търговия на зърно и фуражи в родния град на Боевски Кнежа, за 2009 г. е била вътре с 23 000 лв. През същата година фирмата му "Скандал ВИП" е на загуба с 20 000 лв. Така излиза, че сумата от всички задължения на олимпийския шампион е около 2 млн. лв., а загубите на всичките 4 фирми възлизат на над 500 000 до края на 2010 г.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).