Още година гратис за старата отпуска

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:30 / 11.01.2011
1126
Още година гратис ще имаме за изчистване на старата отпуска. Така неизползваните почивни дни за миналата година ще може да се вземат до края на 2012 г. Това решиха вчера работна група от експерти на социалното министерство и депутати от ГЕРБ, членове на едноименната комисия в парламента. До ден-два уточнението ще бъде внесено в парламента като поправка към Кодекса на труда и Закона за държавния служител, обясни зам.-шефката на комисията Светлана Ангелова. Според нея чрез законовите промени ще се въведе ред и ще се ограничи възможността за различни тълкувания на правото ни за почивка.

С новия текст ще стане окончателно ясно, че оттук нататък водещ принцип за всички отпуски ще стане двегодишната давност. Тя ще тече от края на годината, за която се отнасят полагащите ни се дни.

Уточнението се наложи, след като последните промени в кодекса бяха приети в средата на 2010 г. и не беше ясно изработените дни до влизането им в сила по стария или по новия ред ще се ползват. Освен това Конституционният съд отмени част от тях и това внесе допълнително объркване.

По предложение на КНСБ кодексът вече ще позволява да прехвърляме за следващата година до 10 дни и по лични причини. За това обаче ще е необходимо съгласието на работодателя. При неотложна работа той ще има същото право. Така общо можем да отложим за догодина до 20 дни, но при доста сложно стечение на обстоятелствата. Правилото за ползване на почивката през календарната година си остава, напомни депутатката Светлана Ангелова.

До края на март работодателите ще трябва да изготвят графици кога да излизаме в отпуск, но това ще е по изключение, твърди депутатката. За следващите години те трябва да са готови най-късно на 31 декември. Правилото ще бъде записано в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Според секретаря на КНСБ Чавдар Христов все пак ще е допустима известна гъвкавост, защото "животът е многолик".

За държавните служители също ще бъдат изготвени подробни разчети коментира Светлана Ангелова. Само военните и полицаите, чиито трудовите отношения се уреждат със специални закони, няма да спазват описаните правила.

Според социалния министър Тотю Младенов приоритет в графиците трябва да се дава на отпуска за текущата година, а след това да се мисли как да се използва залежалата. Той предупреди, че щом изтече приетият срок, трудовите инспектори ще започнат проверки на графиците.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, брутално пребита ...
Отново измама, свързана с картите за градския транспорт у нас
Кола е по таван на магистрала "Тракия"
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
Ще плащаме ли повече в ски курортите ни?
Млада жена се нуждае от нашата помощ, за да се излекува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).