Оправят водопреносната мрежа на страната с 4-5 млрд. лв.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:37 / 14.11.2011
627
Около 4-5 млрд. лева са необходимите инвестиции, за да се приведе водопреносната мрежа на страната в добро състояние. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев на конференция за намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи.

Той посочи, че по-точни разчети ще има след около година-година и половина, когато ще бъде приключена работата по изготвянето на т. нар. "мастерпланове". С тях ще може за всяко населено място да се подготви индивидуална инвестиционна програма, която да предвиди специфичните мерки за подобряване на мрежата.

Средствата за инвестиции в подмяна на мрежата не могат да дойдат само от цената на водата. Те трябва да се осигурят и чрез европейски фондове, дългосрочни заеми при благоприятни условия, чрез публично-частно партньорство, каза Симидчиев.

"Ако разчитаме само на цената на водата, за да се осигурят необходимите инвестиции, ще трябва да отидем до европейските й равнища, които са непосилни за България", допълни той.

По думите му водопреносната мрежа в по-голямата си част отдавна е свършила нормалния си експлоатационен живот. Симидчиев цитира данни за загубите на вода за София, които за миналата година са били около 57% - едно от най-ниските нива в страната на фона на това, че има ВиК, в които загубите са близо 80 на сто. По думите му проблемът е не само това, че в страната загубите са високи, а и в това, че заради липсата на инвестиции те се увеличават.

Европейският стандарт за брой аварии на километър е 0,5, докато у нас той е 1,09 броя аварии.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).