Опасен грип ни удря в очите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (12)
09:43 / 24.08.2011
1492
Епидемия от грип по очите може да пламне през септември в цялата страната. Засега се наблюдава бум на заболяването само в отделни райони. Най-много са поразените в София, Перник, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, съобщиха от Клиниката по офталмология в Александровска болница вчера, където не минава ден, без да регистрират поне по трима-четирима с това заболяване от някой от тези райони.

Заболяването се нарича епидемичен кератоконюнктивит, силно заразно е и се причинява от много устойчив вирус, обясни проф. Руска Христова - завеждаща Клиниката по офталмология в университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Вирусът може да живее повече от две седмици върху мръсни повърхности на мебели, маси за хранене и столове. Най-много се въди той в банкнотите и по дръжките на вратите в хотелите и ресторантите. От него могат да бъдат засегнати цели семейства, каквито случаи вече имам в клиниката, обясни проф. Христова.

Инфекцията се предава не само с кихане, кашляне и от употребата на общи хавлиени кърпи, но и с ръкуване. Децата, освен че вдигат температура, имат и болки в гърлото. Антибиотиците не помагат.

Освен сред заболелите летовници на морето летният грип по очите поразява масово и децата в сборните групи през лятото в детските ясли и градини, обясниха още лекарите от Александровска болница.

Проф. Христова обясни, че новата болест започва като традиционна лятна настинка с общо неразположение, гадене, болки в ставите, повишаване на температурата. Вирусът удря очите най-накрая, но най-жестоко. Първоначално се зачервява вътрешността им, а след това и клепачите, които се и подуват. Това става едва седмица след заразяването.

След още три-четири дни по роговицата се появяват бели петна, които са най-страшни за пациента, подчерта проф. Руска Христова. Стигне ли се дотам, лечението се усложнява. Въпросните петна увреждат зрението и човек може да гледа мъгляво с месеци, затова лечението на заболяването трябва да започне веднага, изтъкна тя.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (12)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).