Оловен печат на Стефан Созополски подсказва името на средновековната църква, открита край Созопол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:30 / 08.12.2011
542
Оловен печат от ХІ век, скрепяващ дарителна грамота от пергамент, е бил намерен в църквата пред входната порта на Созопол. Това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

"Грамотата естествено е изтляла от времето, но печатът и надписът върху него свидетелстват, че някой си Стефан Созополски е дарил, неизвестно с какво, средновековната църква пред входната порта на града. Кой е този Стефан Созополски? Обстоятелството, че има правото на печат, подсказва, че или е висше духовно лице, може би - митрополитът на града (не случайно определението е Созополски), или просто - знатен богат гражданин, който е направил дарение на църквата", каза Божидар Димитров.

Според Божидар Димитров - по този начин косвено можем да определим неизвестното, за сега, име на църквата. "Обикновено дарителят дарява църква или манастир, които носят неговото първо име, така че с голяма степен на сигурност може да се твърди, че църквата се е наричала "Св. Стефан", смята Божидар Димитров.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...
Европейката комисия отпуска спешно близо 11 млн. евро за българск...
Бойко Борисов: Кметовете са в листите, за да покажем, че ГЕРБ иск...
Автомобил се обърна по таван на АМ "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).