Около 20 човека протестираха в Бургас срещу добива на шистов газ в Добруджа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:40 / 08.09.2014
1404
"Хора, не оставайте безразлични! Не разрешавайте на шепа бандити да унищожават бъдещето на земята ни, бъдещето на децата ни!" С този призив и с високоговорител и плакати с надписи "Българската земя не е стока! Тя е Родина! Родината не се продава!" премина вчера по главната улица на Бургас организираната протестираща група срещу добива на шистов и въглищен газ в Добруджа, предаде репортер на Burgas24.bg.

Поводът - Решение номер 28, с което временното правителство дава разрешение на "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучванията в Блок 1-11 "Вранино". Ако американската компания намери газ, разрешението може да прерасне в 35-годишен договор за ползване. Поставя се под риск чувствителната природа в този чудесен край на нашата страна, тъй като разрешава над 10 000 метра нови сондажи.
Дали обаче думите на водещия групата стигнаха до съзнанието на спокойно пиещите си питиетата по околните заведения и наблюдаващи с почуда малкото шествие граждани и гости на курортния град....остава загадка. Жителите на най-добрия град за живеене не обичат много да се притесняват.

Едва 20-ина човека, от които 3-ма софиянци и един от Сливен, се събраха вчера пред областната управа на града, макар че, заявилите участие за протеста във Фейсбук, бяха повече от 200. Протестиращите носеха символично хляб, олицетворяващ унищожаването на Добруджа - житницата на България.

"Искаме да се забрани проучването с Underground coal gasification тип технология, която използват "Парк Плейс Енерджи Корп" и която е изключително опасна за живота на хората. Притеснява ни начинът, по който ще се проучва или добива газ. Това са сондажи на голяма дълбочина, при които се използва вода, примесена с много химикали - разбира се - канцерогенни. Те попиват в почвата при най-малкия дъжд и я отравят. Това е доказано нееднократно в практиката на работа на тази фирма в други страни, като например - Австралия", обясни Сърнела Воденичарова от София, която беше тръгнала от Созопол за протеста в Северна България, но потопът по Южното Черноморие я беше довел в Бургас.

Подземна въглищна газификация - на английски - Underground coal gasification или UCG представлява неконвенционален метод за добив на газ. Газът добит по тази технология е синтетичен - т.е. реално него го няма - получен е при подземно изгаряне на въглищни пластове. Неговата калоричност е ниска. След допълнителна обработка се получават горива или химически продукти (възможно е да се произведе и водород или синтетичен природен газ)", посочват организаторите на протеста във Фейсбук.

"Регистрирано е пропадане на земни пластове и замърсяването на подземните водоизточници с много летливи въглеводороди, но най-вече с бензен и фенол (за всички, които не знаят бензена е най-канцерогенния химикал познат на медицината, а фенола има изключително висока разтворимост във вода - той е известен и като протоплазмена отрова, предизвиква пресичане на белтъците и изгаряне, един от най-опасните замърсители на водите и околната среда) - те остават в горивните кухини и се инфилтрират от подпочвените води - така тези тежко канцерогенните вещества влизат във водния кръговрат)", допълват те.


Виж коментарите (0)

Още по темата (21):
07.07.2022 Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение за добив на газ с възложител "Русгеоком БГ" ЕАД
16.04.2021 ИК "За чиста България": От едно дело зависи дали Добруджа ще бъде
унищожена!
07.09.2014 Протест в Бургас срещу шистовия газ
26.03.2014 Родни експерти: Шистовият газ е единственият изход от кризата
21.06.2012 3 компании с оферти за проучвания и добив на газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море
18.06.2012 Министър: Ако нямаше газ в Черно море, нямаше да дойдат най-големите
компании
Още новини от Национални новини:
Почина Милен Люцканов
Нов скок в цената на олиото?
От Meteo Balkans предупредиха: Нещо страшно се образува в Черно м...
Корабите от Противоминната военноморска група излязоха на море
За първи път в национален ефир: Изкуствен интелект чете новини в ...
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).