Официално се оттеглихме от ACTA

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (19)
12:39 / 15.02.2012
896
Министерският съвет прие решение за спиране на процедурата по сключването от страна на България на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и неговите държави-членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ (АКТА). С това на практика България спира всякакви действия по влизането в сила на споразумението, включително по ратифицирането му.

Решението за одобряване на АКТА бе прието на заседание на Министерския съвет на 16 ноември 2011 г. Споразумението беше подписано на 26 януари 2012 г. в Япония от ЕС и 22 държави-членки.

Споразумението третира търговските аспекти на правата на интелектуална собственост, които са предмет на общата търговска политика на ЕС. Единствено наказателно-правните разпоредби на АКТА са от споделена компетентност на ЕС и на държавите членки. Ето защо Решението на Съвета за подписване на АКТА от ЕС е прието единодушно от всички 27 държави-членки през м. декември 2011 г. и страна по Споразумението са ЕС и нейните държави-членки. За сключване и влизане в сила на Споразумението е необходимо съгласие от Европейския парламент и ратифицирането му от всички държавите-членки. Предстои обсъждането на АКТА от Европейския парламент, като непостигането на съгласие от него ще доведе до прекратяване на процедурата по сключването му.

Независимо, че АКТА още не е факт, в много държави-членки на ЕС, включително и в България, е налице загриженост сред гражданското общество относно прилагането на АКТА и защитата на гражданските права и свободи и по специално тези на потребителите в интернет. АКТА не налага изменения в действащото ни законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост. В резултат, по информация от Постоянното ни представителство в Брюксел, Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия все още не са подписали споразумението, като Германия вероятно ще изчака обсъждането в Европейския парламент.

Правителствата на други страни като Полша и Чехия се обявиха за замразяване на инициираните процедури за ратификация до оценка на въздействието на АКТА.

Виж коментарите (19)

Още по темата (9):
11.07.2012 България окончателно се отказва от АСТА
04.07.2012 ЕП отхвърли АСТА
04.04.2012 Парламентът отхвърли предложението за оттегляне на подписа от АСТА
24.02.2012 Няма да има протест срещу АСТА в Бургас
22.02.2012 Европейската комисия замрази ратификацията на АСТА
17.02.2012 Хакерската група “Анонимните": Спираме интернет на 31 март
Още новини от Национални новини:
Експерт: Украинските яйца разбиват пазара – време е за тотална за...
Експерт: 360 000 пътувания на българи в страната само за 6-и и 22...
Ваня Григорова с намек за политическото си бъдеще
Доц. д-р Мариана Тодорова: "Фокус" прави революция, само няколко ...
Почина Милен Люцканов
Нов скок в цената на олиото?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).