Очаква ли се скок в цената на горивото заради ескалацията на напрежението в Близкия изток?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:49
656
Едва ли ще видим рекордни цени на петрола до 100 долара на барел, каквито бяха стойностите през 2022 година при избухването на войната в Украйна. Но всичко зависи от ескалацията на напрежението в Близкия изток и от това дали ще бъде засегнат Иран, или някоя друга страна-производителка на петрол. Това обясни Светослав Бенчев - председател на Българска газова и петролна асоциация. Според прогнозите му е възможно цената да достигне до 80-85 долара за барел, при сегашната стойност от 75 долара.

"Вчера и онзи ден цената на петрола тръгна нагоре, достигна 76 долара за барел, но в момента е 75 долара. Какво ще стане оттук насетне, ще видим. Най-големите притеснения са свързани с това Иран да не бъде засегнат и въобще някоя страна-производителка на петрол да не бъде засегната от тази война. Защото все пак Иран - това са около 4 - 4,5 млн. барела дневно, не малко количество петрол на пазара. Всеки риск води до спекулация на пазара на суров петрол и това е очевидно. Аз лично се надявам да не се стигне до там. Смятам, че каквото и да се случва с цените на горивата, на петрола, то ще се случи след 5 ноември, след изборите в САЩ. Но тогава, предполагам, че ще се опитат тези цени да бъдат стабилизирани, но нека да видим, все пак ескалацията е сериозна", отбеляза Светослан Бенчев в ефира на БНТ. 

Председателят на Българска газова и петролна асоциация коментира, че цените на горивата веднага са нарастнали в САЩ след разрастването на конфликта между Израел и Хизбула, защото пазарът отвъд океана е много по-чувствителен, отколкото в Европа.

"Но смятам, че ще бъдат взети мерки. Предишните две седмици от американските стратегически резерви бяха отпуснати количества, които да гарантират и да стабилизират цената."

Виж коментарите (0)

Още по темата (527):
01.10.2024 Съпоставка между цените на горивата в България и другите страни на
Балканите
25.09.2024 Спестяваме между 5 и 15 стотинки на литър, aко използваме киоски за самообслужване. Може да зареждаме само светли горива
25.09.2024 Бензиностанции правят отстъпка от цената на горивото, но има едно условие
14.08.2024 Шофьорите са доволни от тази новина
15.07.2024 Ето каква е била инфлацията през юни
02.07.2024 Георг Георгиев след решение на КЗК: Кирил Петков и Асен Василев публично да се извинят!
Още новини от Национални новини:
Джевдет Чакъров: Ще предложим отмяна на изборите!
Почина Лука Велчов
Прокуратурата поиска от ЦИК и НС да свалят имунитета на Джейхан И...
Ново забавяне в доставката на медицинските хеликоптери, производи...
Повечето българи са притеснени от нарастващите цени и разходите з...
Стартира есенната кампания на "Капачки за бъдеще"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).