ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обявиха мусаката за много вредно ястие, което застрашавало климата | ||||||
| ||||||
След публикуването на анализите, които показаха, че вероятно ще се наложи да се простим с балончетата в бирата заради решението за ограничаване на въглеродните квоти и съответно - дефицитът на въглероден диоксид, ново изследване показа и че част от обичайно приготвяните ястия на Стария континент не са полезни за климата. Новините са лоши най-вече за мусаката, която оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа, пише webcafe.bg. Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда. На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, казват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство. Самото приготвяне на мусаката също не е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата. Проучване на Good Food за BBC показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил. Измежду вариантите на ястието на Балканите като "най-опасна за климата" е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас. За разлика от българската, гръцката вегетарианска мусака не е толкова напред в класацията за вредни за природата ястия. Гръцката мусака отделя само 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си. На второ място по критерия за въглероден отпечатък след мусаката е поставено фламандското говеждо задушено, виновно за 11 202 грама въглероден диоксид за порция, а на трето е германският гулаш, който за приготвянето на една порция отделя 8055 грама въглероден диоксид. Цифрите идва да покажат, че при борбата с глобалното затопляне и целта за намаляване на въглеродните емисии всички ще трябва да правим жертви. Включително и с начина, по който се храним. |
Още по темата: | общо новини по темата: 3573 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/596 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Важна новина от "Бургасбус"
17:12 / 27.11.2024
Ето къде няма да има вода днес в Бургас
09:58 / 28.11.2024
Дами попълниха титулярния съдийски състав на Апелативен съд – Бургас
13:48 / 28.11.2024
16 дни ваканция за учениците в Бургас
15:32 / 27.11.2024
Катастрофа с двама пострадали на пътя Айтос – Бургас
09:25 / 27.11.2024
Преобразиха това бургаско училище
17:19 / 27.11.2024
Бургас посреща Камиона на добрината на Coca-Cola на 4, 5 и 6 декември
11:44 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета