Обмислят мораториум за строителство върху ценни местности по Черноморието

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:46 / 04.06.2013
979
Обмисляме мораториум за строителство върху ценни от екологична гледна точка местности по Черноморието, съобщи вчера новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова. Една от конкретните мерки в програмата на правителството е провеждане на диалог с местните власти и заинтересованите екологични организации по проблемите на запазване на природните забележителности на Черноморския ареал, уточни тя.

Още в предходното Народно събрание имаше внесен проект за мораториум за строителството в зоната по Черноморското крайбрежие, но тогавашните управляващи го отхвърлиха. Мораториумът обаче е относително временна мярка и той трябва да бъде последван от много сериозни законодателни промени, които да гарантират, че точно тези ценни от екологична гледна точка зони ще бъдат защитени, уточни министърът. Според нея е важно да се уточни, че на тази територия няма да се разрешава строителство, няма да се разрастват градовете в тази посока и няма да се строят повече хотели.

Скандалът "Дюнигейт" избухна навръх Нова година, когато се оказа, че багери изравняват пясъчните дюни между Равда и Несебър, където се намира един от последните хабитати по Българското Черноморие. Теренът от 29 декара се оказа купен от държавата и веднага препродаден за шесторно по-висока цена.

Повече няма да се изливат отходни води в морето, стана ясно още от Михайлова. Министерство на околната среда и водите е амбицирано проектите, които вече са подкрепени от министерството и са финансирани, да бъдат приключени до края на 2015 година. Повече време ще е необходимо обаче за проекти, които не са подготвени от общините и по които не е кандидатствано.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)

Още по темата (73):
16.03.2016 Забраниха строителството върху дюните в защитена зона
"Ахелой-Равда-Несебър“
30.11.2015 Разследването за "Дюнигейт" продължава, на мушката е екошеф
30.03.2015 Бившият шеф на РИОСВ-Бургас осъди МОСВ
26.03.2014 Изготвят специализирани карти на дюните по Черноморското крайбрежие
19.02.2014 Забраниха строителството в защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър"
18.02.2014 Стопираха строежите на несебърските дюни
Още новини от Национални новини:
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).