Нутриционист: Най-голямата кост на рибата е лечебна и не трябва да се изхвърля

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:50 / 06.12.2024
1391
Освен покровител на моряците, на рибарите, на банкерите, на пътешествениците, на търговците, на рода и семейството, свети Николай Чудотворец всъщност е и избавител на пленници и покровител на крадците. Това разказа сертифицираният нутриционист и професионален готвач и сладкар Мила Милър в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова.

През ХI век мощите на светеца са били откраднати от храма в Мира и са преместени в италиански моряци от Бари, допълни тя.

Мощите на свети Николай са чудотворни. "Затова се твърди, че най-голямата кост на рибата, която ядем на Никулден, е лечебна и не трябва да се изхвърля. Някои хора я пускат в течаща вода, други я горят, трети я пазят, четвърти си слагат люспи в портфейлите“, изброи Мила Милър.

На днешния празник моряците трябва да пуснат котви от уважение към морето и морските стихии. "Дори да са на път, те трябва да спрат, да пуснат котва и да изчакат“, допълни тя.

На Никулден на масата трябва да присъстват рибни ястия и вино. "Хубаво е в този ден трапезата да бъде богата, защото това показва, че имаме уважение към даровете на морето. Можем да приготвим рибник – риба с плънка, завита в специално тесто, оформено като риба. На масата е добре да има и обреден хляб, оформен като риба или нашарен, с оформени люспи, око и опашка. Постът се спазва, като на масата се слага боб, булгур, царевица, жито, просо, постни чушки и сарми. Може да има и вино“, обясни нутриционистът.  

Мила Милър представи рецепта за приготвяне на пълнен шаран. Рибата се почиства, измива и осолява. За двукилограмов шаран плънката се приготвя от 3 глави лук, който се запържва до омекване. Добавя се сол, червен пипер, джоджен, домати на кубчета и шепа натрошени орехи. "В плънката може да има поне три вида ядки – кашу, бадем, орех, както и стафиди. Наситняват се с нож, за да не пускат мазнина. Може да се използват и различни варианти на лук – шалот, стар лук, праз, червен лук. Може да се сложат гъби и ориз. Слагат се пресни подправки“, допълни тя.

С тази плънка се пълни шаранът. Върху хартия за печене се подрежда нарязан на шайби домат, а върху тях се поставя напълнената риба. Отгоре може да се постави лимон на филийки. Пече се за 40 минути на загрята на 200 градуса.

Виж коментарите (0)

Още по темата (38):
11.12.2024 БАБХ с 2132 извънредни проверки за Никулден 
06.12.2024 Общински съветници и ротарианци дариха кръв
06.12.2024 Двумесечният Николай бе най-малкият участник в общата снимка на
имениците
06.12.2024 Бургас почете загиналите моряци и рибари
06.12.2024 Сливенският митрополит Арсений отслужи молебен за благоденствието на Бургас
06.12.2024 Стар ритуал предрече: Повече момичета ще се родят в Бургас през следващата година
Още новини от Национални новини:
Студ сковава страната
Главчев нагази в дълбокия сняг
Жестока тапа на АМ "Хемус" посока София
Мъж загина при взрив на газова бутилка на автомобил
Две жени са в болница след удар в дърво
Климатологът Симеон Матев: Очакванията са януари отново да бъде п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).