© Burgas24.bg | | Нови изисквания за съхранение на храните и завишен контрол на хранителните добавки - това е заложено в новия закон за храните, който земеделският министър Десислава Танева и експерти представиха, предаде Дарик.Става въпрос за изцяло нов закон за храните, който ще засили контрола и ще регламентира голяма част от българските изисквания с европейските.
Какво на практика означава това за потребителя?
Потребителите ще се ползват с по-голям контрол на храните, обещаха от Земеделското министерство и от Българската агенция по безопасност на храните, които представиха основните акценти в Закона.
За първи път в България ще се даде онлайн регистър на търговците на хранителните добавки и храни по интернет. Специално внимание ще се обърне и на хранителните добавки, които се предлагат не само по интернет, но и в търговската мрежа, фитнес залите.
Изпълнителният директор на Агенцията по храните Д-р Дамян Илиев разказа за случаи, в които чрез реклама на хранителни добавки се залъгват потребителите, че се лекуват онкологични заболявания или, че употребата на дадена хранителна добавка ще доведе до магическо извайване на тялото. Именно такъв вид подвеждащи реклами също ще насочат вниманието на инспекторите да проверяват състава, качеството и контрола на тези хранителни добавки от мястото, където те са произведени, през вноса им в страната, ако те са чуждо производство, до разпространението им и употребата им в търговската мрежа.
Още миналата седмица стана ясно, че в Закона е заложено изискването охладените, манипулирани, пушени или замразявани и размразявани няколко пъти меса да стоят на отделен щанд от прясното месо, което се предлага в търговската мрежа. Това изискване се въвежда именно, за да не се заблуждават потребителите, че купувайки охладено месо, то във всяка ситуация означава, че е прясно.
Инспекторите ще правят и подробен преглед на етикетите върху стоките и най-вече оказана ли е датата на вноса на месото или дата на доставка, както и съставките.
Завишени са и глобите, като най-голямо завишение има за преупотребата на ароматизатори и оцветители в храните, които се предоставят на българския пазар. |