Нови евростандарти в проектирането оскъпяват строителството

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
14:55 / 07.12.2013
569
До 10% ще поскъпне строителството от догодина. Експертната прогноза е на министерство на инвестиционното проектиране. Причината е в новите евростандарти при проектирането, които влизат в сила от януари.

След нова година у нас стават задължителни европейските стандарти за проектиране на сгради и съоръжения, които заради заложените по- високи норми на якост в конструкциите изискват влагането на повече материали и ще оскъпят новото строителство с 15 до 20 %.

"При абсолютната криза, която имаме в момента това трябва да го поемат десетките проектантски фирми които подготвят този стил на проектиране", обясни инж. Стефан Кенарев.

Проблемът е, че голяма част от конструкторите в България не са усвоили новите норми. Затова камарата на инженерите иска гратисен период от две години. "Отговорността на проектанта винаги е много сериозна - той със своя подпис трябва да носи отговорността на конструкцията, надеждност- той отговаря за всичко- инвеститори и възложителя в строителството както аз се шегувам сключват брак по католически, няма развод", коментира проф. Михаил Цанков.

В университета по архитектура от три години не се преподават националните стандарти, а само европейските кодове при проектирането, което ще пропъди от българския пазар младите конструктори. "И реакцията на едно такова дискриминиране е да си търсят поприщата на други места в Европа. Което ние считаме за един пагубен за държавата ни процес", смята Стефан Цанев.

От министерството на инвестиционното проектиране съобщиха, че гратисният период за проектирането на сгради по националните стандарти ще бъде една година ако инвестицията е частна, а за строежа и ремонта на обекти с публични средства ще важат европейските стандарти .

Източник: bTV


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).