Нощните аптеки само до 21 часа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
10:47 / 20.09.2010
476
Оставаме без нощни аптеки. Тези, които все още се назовават така, на практика работят до 21 часа, защото няма достатъчно магистър-фармацевти в страната. Това съобщи Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Дефицитът ще се усети съвсем скоро не само в малките, но и в големите градове, предупреди той.

По думите му масово аптеките сега не отпускат безплатни и с намаление лекарства по линия на здравната каса след 20 часа, тъй като нямат персонал, а оформянето на документацията само за една позиция лекарства отнема поне четвърт час. Изискване на Министерството на здравеопазването забранява в аптеките нощем да работят помощник-фармацевти. Лекарства могат да продават само те.

Към момента 5600 са дипломираните магистър-фармацевти, но около 1000 от тях обаче са се преквалифицирали. Аптеките у нас пък са 3600. Ще настояваме да се даде право на помощник-фармацевтите да работят нощем и да отпускат лекарства по лекарско предписание, за да не останат поне малките населени места без аптеки, каза Николай Костов.

Той съобщи, че до дни асоциацията ще внесе иск в съда срещу Министерството на здравеопазването заради новата наредба 28, с която се забранява на нефармацевти да работят в приемните помещения.

Сега на щандовете за немедицинска козметика работят консултанти. Те не продават медикаменти и присъствието им там с нищо не застрашава здравето на пациентите, коментира Костов. По думите му, ако тези хора бъдат изгонени от аптеките, без работа ще останат 4000 души.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Почина Борис Бекяров
Доц. Кунчев: Хора, моля ви, не им се връзвайте на глупостите и не...
Полицай е загинал при катастрофата край Стара Загора
Бизнесмен: Това е абсолютно безумие! 45% от българите са получава...
Има загинал при катастрофата край Стара Загора
Асен Василев: Видяхме доста голямо повишаване на доходите, отлепи...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).