Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ниската соленост на Черно море предполага и по-крехко месо на рибата
Автор: Георги Иванов 12:29 / 27.06.2024Коментари (0)1276
© Burgas24.bg
Черноморския улов е стабилен. За него е характерна цикличността – има периоди и години, в които морето е по-дашно от други, така че трябва да погледнем голямата картинка. Това каза Симона Вълкова от "Черноморски Улов“ в Деня на риболова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус".

"Наблюдаваме едно завръщане на есетрите в нашето море, които са един от основните признаци за това, че състоянието на водите е с много високо качество,“ каза тя и напомни, че есетрите са застрашен вид и забранени за улов и трябва да се връщат в морето, като преди това се документира размера й, къде е уловена, за да има проследяемост.

По думите й за опазването на Черноморието отговорност трябва да имат не само институциите и рибарите, но и потребителите, които купуват и консумират рибата, защото "всеки един от нас трябва да знае откъде идва храната му. В последните години се изгражда една рибарска общност, която изразява много любов, отговорност и уважение към морето, и това са и основните принципи за работата им.“

Ниската соленост на Черно море предполага и по-крехко месо на рибата, но по-ценното според нея е, че пътят от улова до трапезата е много кратък и разчитаме на сезонна и  храна от нашето море. "Черно море е богато на много вкусни и полезни видове риби, основните от тях са: чернокоп, барбун, сафрид, цацата дори, както и паламудът, който си е едно от любимите неща на българина за хапване. Всяка една риба приготвена по правилния начин, който да съхрани и вкуса й, и качествата й, може да бъде деликатес,“ обясни тя и добави, че в момента е сезонът на сафрида и цацата, а в началото на есента започва и сезонът и на барбуна, чернокопа и на паламуда.

Отглеждането на миди в увеличаващите се ферми по Черноморето е добър фактор за чистотата на водата според Симона Вълкова: "Самите миди също пречистват водата, така че колкото повече, толкова по-добре.“ И тъй като състояние на водата е сравнително чисто, можем да кажем, че и продуктът е такъв, както и че мидата е с много добри вкусови качества.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: