Нинова: При нови избори активността ще е още по-ниска, което ще направи институцията парламент още по-малко представителна и легитимна

Автор: Ливия Кукова
Коментари (0)
14:54 / 08.07.2024
2043
Още по-ниска ще бъде избирателната активност при нови избори. Такава прогноза направи в Благоевград бишият лидер на БСП и настоящ народен представител от Област Благоевград Корнелия Нинова, предаде репортер на "Фокус".

Нинова коментира, че в момента в България наблюдаваме разпад на държавността, не функциониране на институциите, в това число на най-важната – парламент.

"Невъзможността към този момент да се направи Министерски съвет е най-малкото не функциониране на изпълнителната власт. Служебните кабинети имат определени функции и те се изчерпват с организиране на избори и поддържане на администрацията. В тежка криза сме – и политическа, и институционална и партийна в някои партии. Това се случва", каза още тя.

Нинова добави, че трябва да се види какво ще се случи с втория мандат, тъй като се наблюдават противоречиви сигнали. По думите ѝ на третия мандат винаги се е гледало някак си с пренебрежение. Тя обаче заяви, че с оглед на настроенията да не се ходи на избори и апатията, по-рационално би било този път да се погледне по-сериозно на третия мандат.

Да видим какво ще стане с втория мандат, защото там има противоречиви сигнали. На третия се гледа някак си пренебрежително. Гледам и анализаторите. Като, че ли когато първия и втория са изчерпани, не се дава много шанс на третия.

"Знаете нашата позиция – надпартиен, експертен, програмен, срочен кабинет с много ясни пет-шест цели. Като виждам колко се задълбочават противоречията между партиите, включително и лични такива нападки извън политики и партии, трудно ми се вижда. Агресията и изострения тон ще попречи. Зависи дали ще надделее разума или ще идем на избори отново", уточни тя.

На въпрос, свързан с това каква очаква да е избирателната активност при евентуални нови парламентарни избори, Нинова каза, че според нея активността ще е още по-ниска, което ще направи институцията парламент още по-малко представителна и легитимна.

"При ниска избирателна активност лесно се преодолява бариерата, може да влязат още партии, което ще направи още по-разпокъсан парламент. Вървим в улей на разрушаване на демократичните устои, на плурализма, на партийността. Има два изхода – рязко да се вдигне активността. Тогава картината рязко ще се промени, другият е да се намери някакъв надпартиен разум и да се направи правителство, без да се прекрачват разумните граници", категорична бе тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (627):
04.10.2024 Тошко Йорданов за отбранителната ни способност: В момента да ходим да палим свещи
30.09.2024 Служебната власт заминава за ГКПП "Калотина"
26.09.2024 Депутатите останаха на тъмно и запяха националния химн
26.09.2024 "Възраждане" и ИТН окупираха трибуната на Народното събрание
26.09.2024 Депутатите съкратиха програмата си, но решават за декларацията за Северна Македония
26.09.2024 Депутатите не забраниха операциите за смяна на пола при децата, но се обиждаха от парламентарната трибуна
Още новини от Национални новини:
Социалният министър попари пенсионерите
НСИ предвижда спад на населението на България
Инфекционист: Вирусите стават много по-заразни, но има и нещо, ко...
Предстои важен ден за пенсионерите в България
Изискванията и процедурите, за да се сдобием с огнестрелно оръжие...
Първи подробности за тежката катастрофа на прохода Петрохан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).