Нестинарството в Странджа пред угрозата да бъде извадено от ЮНЕСКО

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
16:24 / 21.05.2012
575
Голяма е опасността нестинарството на Странджа да бъде извадено от списъка на ЮНЕСКО. Причината е, че никой не се интересува какъв е редът на старата традиция, тази традиция, която е номинирана в ЮНЕСКО. Това каза Ружа Нейкова от Института по етнология и фолклористика към БАН на научна конференция "Наследството на Странджа - национална отговорност" в рамките на пилотен проект за местно развитие "Странджа, регионална програма, културно и природно наследство в Югоизточна Европа".

По думите й в ЮНЕСКО нестинарството е във вида, описан от учените. В последните години има спад в спазването на традицията. Не се спазва редът за жертвоприношението. На Аязмото край село Българи по 3 юни се събират всякакви хора, пиянстват, поругават извора и други. Тази година се планира най-дългият тиган, мръвки за Гинес и т.н. Учените са сигнализирали многократно местната власт, военните и т.н., но не е в компетентността на учените да запазят ритуала, както е описан. Нещата няма да се оправят без заповед отгоре, каза Ружа Нейкова.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).