Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Неработещи помпи са причината за измирането на рибата в река Девинска, сигналът за запенването е подаден 2 часа по-късно
Автор: Екип Burgas24.bg 12:55 / 07.08.2023Коментари (0)575
© Facebook
Неработещи помпи са причината за измирането на рибата в река Девинска, а сигналът за запенването е подаден поне 2 часа по-късно. Това каза за "Фокус“ инж. Екатерина Гаджева – директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян.

Ето и хронологията на събитията:

"В петък, 4 август получихме сигнал на телефон 112 за наличие на умряла риба и за запенване на водите на река Девинска. Веднага беше сформиран екип от наши колеги, от представители на Регионална лаборатория, колеги от Басейнова дирекция, за да можем да установим по най-бързия начин за какво става въпрос. Поради факта, че сме на отстояние около част от Девин, потърсихме и получихме съдействие от община Девин и Горско стопанство Извора. Направи се пръв оглед докато пристигнем на място. Когато отидохме на място беше установена една тръба, от която се заустват непречистени води в река Девинска. В последствие в хода на проверката е установено, че именно тази тръба е от аварийна тръба към помпеното стопанство на "Девин“ ЕАД, тъй като водите на дружеството се припомпват с тези помпи, които са аварирали към градската канализация. Поради факта, че помпите не са работили, тази вода непречистена е отишла в реката. Всъщност това е нашата констатация. Показателят, който на място е установен със значително превишение е активната реакция или т. нар. PH, констатирано в алкалния сектор. Веднага са предприети мерки за преустановяване на заустването и то е преустановено. Това е видяно от всички на място, като за недопускане на повторно изтичане на води през настоящата тръба към момента е направена временна пломба. Днес ще бъде пломбирано наново съоръжението, за да може дори при аварийна ситуация при трайна необходимост от премахване на пломбата да бъдем уведомени и да знаем за какво става въпрос“, поясни инж. Гаджева.

Тя уточни, че има много и различни видове санкции, включително и от тяхна страна. Колегите им от Басейнова дирекция евентуално също ще преценят какви са техните възможности.

"Това, което е най-важно, ние днес стартираме административно-наказателно производство с покана и съставяне на констатираното нарушение именно за заустване без разрешително. Оттук-нататък, когато са готови всички протоколи и когато е готова цялата съотносима информация, защото в крайна сметка не сме имали достатъчно оперативно време да изясним всички писмени доказателства съотносими по случая. Акт ще има, наказателно постановление ще има, но най-важното, което трябва да се случи е реката да бъде наново зарибена. В тази посока работим съвместно с представителите на ИАРА. Трябва да се установи какво е правено като зарибяваме, какво е хипотетичното количество умряла риба, за да може да се предприемат аналогични мерки по зарибяване. Така че извън административно-наказателната мярка ще бъде искано и такова зарибяване от съответните компетентни структури. Гарантирам, че ще бъде направено всичко необходимо това да се случи по законовия ред“, категорична е инж. Гаджева.

Тя подчерта, че в последствие са разбрали, че пяната е текла няколко часа преди да получат сигнала на телефон 112. "Изключително важно е навременното подаване на сигнали. Може би сме загубили около два часа ценно време за оперативни реакции. Колкото по-рано получим информация за налично нарушение, толкова по-адекватно и бързо ще можем да предприемем мерки, както по преустановяването му, така и концентрацията. Тук става дума за вода. Във водата всяка минута е важна, защото изтича, отмива се и показателите тогава не са такива, каквито ще са в пика на замърсяването“, обясни директорът на екоинспекцията в Смолян.

В тази връзка, инж. Гаджева призова, използвайки социалните мрежи, като гражданска съвест, хората да не забравят да сезират и компетентните институции, защото те са хората, от които се очакват последващите действия. Колкото по навременно се получава информацията, толкова по-неоспорими ще са резултатите, каза още инж. Гаджева.

Нели ГЕРГЬОВСКА



Още по темата: общо новини по темата: 15
21.08.2023 »
15.08.2023 »
15.08.2023 »
13.08.2023 »
10.08.2023 »
09.08.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: