Неочакван обрат със сделката за "Булсатком"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:58 / 16.12.2023
997
Административният съд на област София спря предварителното изпълнение на сделката за покупката на сателитния оператор "Булсатком" от дружеството "Словения Броудбанд", част от United Group, която е компанията-майка на телекома "Виваком" и "Нова Броудкастинг Груп", става ясно от съобщение на съда.

Срещу сделката, одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), се обявиха другите два телекома у нас - A1 и Yettel. Двете дружества заявиха, че сделката може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние.

 

КЗК позволи предварително изпълнение на сделката, без дадат мотиви за това свое решение. От Yettel обаче отбелязват, че при това положение, дори и да успеят да оборят сделката в съда, връщането на старото положение няма да бъде възможно, което ще причини значителна и труднопоправима вреда на целия пазар, съобщи Investor.

Ефектът от сделката ще бъде още много силен на пазарите на дребно на достъп до интернет, на разпространение на телевизионни програми и на пакетни услуги, където дяловете на "Булсатком" и" Виваком" ще са общо около 60-70% според Годишния доклад за 2022 г. на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), е записано още в жалбата на Yettel до съда.

От А1 заявяват, че сделката ще затрудни физическия достъп до инфраструктура и позволява на дружествата от групата да налагат на своите контрагенти необосновано високи цени за ползване на услугата.

От съобщението на съда е видно, че изложените аргументи са приети и жалбите са основателни. КЗК е постановила незабавно изпълнение на сделката без да публикува мотиви за товарешение, което е съществено нарушение и самостоятелно основание за отмяната му.

Решението на съда може да бъде обжалвана в 7-ден срок пред Върховния административен съд (ВАС).

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).