Назначават нова експертиза на рейса убиец от "Тракия"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:13 / 26.09.2011
971
Допълнителна експертиза на рейса убиец, който катастрофира през юни на магистрала "Тракия", е била назначена преди дни. Целта на металографското изследване е да се установи с точност причината за зверския удар, при който загинаха осем души.

Новата проверка ще забави петорната автотехническа експертиза на състоянието на возилото с още десетина дни.

Основните подозрения на петимата водещи специалисти, сред които е и проф. Станимир Карапетков, паднали върху ръждясала планка на предната греда на автобуса. Корозиралият метал привлякъл вниманието на експертите още при първите огледи на машината, когато тя бе извозена до двора на КАТ в Пловдив.

Впоследствие бе назначена първа металографска експертиза, извършена в София. Тя имаше за цел да установи с точност каква е била умората на метала и дали части от рейса са били корозирали.

Това първо изследване стана готово в началото на август, след което петимата специалисти трябваше да обобщят становището си в петорната автотехническа експертиза.

Тогава те достигнали до извода, че основният виновник и първопричината за инцидента била въпросната ръждясала планка на предната греда. За да изчистят докрай съмненията си, поискали допълнителна металографска експертиза само на тази част от автобуса. Специалистите открили още и лоши заварки по машината и прикрепяне на части от нея с ръждясали болтове. Гумите на автобуса били износени и с различни протектори. Когато стане готова допълнителната металографска експертиза, се очаква петимата експерти да подпишат заключението си и преценката им да бъде предадена на следствието и прокуратурата. До момента е ясно, че срещу 43-годишния шофьор на автобуса Светослав Димитров е повдигнато обвинение за причиняване на смърт на повече от едно лице по непредпазливост. Часове след като беше освободен под гаранция и чу обвинението си, Димитров заяви, че искрено съжалява за случилото се, но че не смята, че той е виновен.

Според думите му не е чул нито пукане на гума, още по-малко счупване на греда. Първата индикация, която получил, че нещо не е наред, било занасянето на автобуса. Димитров смята, че превозното средство е било в изправност, въпреки че лично не е присъствал на техническия преглед.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)

Още по темата (125):
04.03.2016 Интерпол издирва Ениз Ченгел с червена бюлетина
11.02.2016 Интерпол на помощ за издирването на Ениз Ченгел
10.11.2015 Изчезна собственикът на рейса, който погуби 9-има на АМ "Тракия"
21.10.2015 ВКС потвърди присъдите за катастрофата на АМ "Тракия", при която загинаха 9 души
05.01.2015 Общо 25 г. затвор за катастрофата на АМ "Тракия" от 2011 г.
31.07.2014 Ченгел, Точев и Димитров съжалиха за случилото се на АМ "Тракия" през 2011
г.
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).