Научен форум събра видни историци и археолози в Ахтопол

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:44 / 18.05.2024
1352
Кръгла маса по въпроси, свързани с историята, археологията и етнографията се проведе в Ахтопол за двадесет и първи пореден път.

Лектори по време на събитието бяха доц. дин Мартин Гюзелев изнесе доклад на тема "Проблематиката около Плиниевия Аристеум“, д-р Найден Прахов от Център по подводна археология – Созопол говори за подводните археологически проучвания в Несебър, като разказа за постигнатите резултати и начерта перспективите за бъдещи изследвания.

Д-р Атанас Орачев, председател на Научния съвет на Сдружение "Черноморска Странджа“, който беше и модератор на форума, запозна присъстващите с темата за оловните щокове за двуроги котви и проблемите около античната история на днешно Царево, доц. д-р Бони Петрунова от НИМ-София представи доклада "Нови находки от агатополския манастир "Св. Йоан Предтеча“.

Татяна Байкушева от Регионален исторически музей - Бургас сподели своите изследвания по темата: "Еленските гробета“ в Странджа и култът към т. нар. самогонен елен“. Прочетени бяха и докладите на проф. дин Кирил Павликянов (СУ "Св. Климент Охридски“) "Светогорският манастир Ватопед и неговият метох в Ахтопол – свидетелството на един наскоро открит документ от архивите на Ватопед“ и на Николай Пенев (СУ "Св. Климент Охридски“) - Колективна находка на "псевдо-тесери“ от акваторията пред хотелски комплекс "Невен“.

Форумът се организира от сдружение "Черноморска Странджа“ с председател инж. Петър Кънев и фирма "Демакс“.

Откриването започна с водосвет, отслужен от отец Йордан от Ахтопол. В началото на конференцията инж. Петър Кънев поздрави участниците в срещата, след което направи кратка равносметка за работата на сдружение "Черноморска Странджа“. Той припомни за приноса на организацията за опазването и изследването на културно-историческото наследство на региона и на страната.

Гости на събитието бяха проф. Иван Илчев – член – кореспондент на Българска академия на науките, акад. Васил Николов, издателят Иван Гранитски, проф. Станислав Станилов, нумизматът проф. Иля Прокопов, дипломатът Пламен Грозданов, юристът Борис Велчев, главен прокурор на България в периода 2006-2012, бившият заместник министър председател и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, бившите областни управители на Бургаска област Стойко Танков и Вълчо Чолаков, кметът на Ахтопол Станислав Димитров и бившия градоначалник Бисер Колев, Стоян Райчевски, Марин Несторов – управител на фирма "Демакс“, видни археолози, общественици и представители на местните общности, журналисти.

В събитията, които сдружение "Черноморска Странджа“ осъществява участват като лектори видни български учени и изследователи от различни области на знанието – историци, археолози, изкуствоведи, архитекти, лекари, физици, химици от почти всички големи централни и регионални научни, образователни държавни и обществени институции. Изнесени по време на научните форуми през годините до момента са над сто и петдесет доклада и научни съобщения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).