Удивителна и малко позната у нас риба намери нов дом във водите на язовир "Дъбника" край Враца. Множество екземпляри от праисторическия вид веслонос вече плуват по живо, по здраво там.
Десетки доброволци ентусиасти се включиха в нетрадиционното зарибяване, като сред тях имаше и доста деца. Малчуганите, та дори и опитни рибари за първи път имаха възможност да видят тази толкова причудлива риба. Видът е праисторически и по нашите ширини се разселва само изкуствено, и то отскоро. Любопитното е, че носът на рибата достига дължина до една трета от цялото й тяло.
"Благодарим на всички дарители, включили се в кампанията за веслонос. Благодарим на всички родители, довели децата си. Стана чудесен празник. Респект! Това, което правим, е за да остане нещо и след нас", написаха от сдружение "Заедно за яз. Дъбника". Инициатор и основен дарител в тази кампания бе кметът на Враца Калин Каменов.
Веслоносът е представител е на есетрообразните риби. Може да достигне цели три метра на дължина и 80 килограма. Устата му е голяма, но няма зъби, тъй като се храни предимно с планктон.
Родината на тази риба е Северна Америка. Среща се най-вече в река Мисисипи, нейните притоци Охайо, Мисури, Илинойс, както и в други реки, вливащи се в Мексиканския залив. От известно време насам веслонос се отглежда в някои рибовъдни стопанства у нас. Зарибявания с вида са правени в река Дунав, но до момента не е известно тази риба да се е аклиматизирала успешно там.
По нашите ширини за пръв път за изкуствено развъждане веслонос е внесен през 1974 г. в бившия Съветски съюз. Там са първите успехи в аклиматизирането му. Този вид риба е подходящ за стопанско рибовъдство, защото има хубаво месо и бързо нараства. Търгува се на цена 10-15 лв. за килограм, в зависимост от количествата и големината. На пазара за консумация отиват само мъжките екземпляри, а женските остават за добив на хайвер, припомня
"България Днес".
Качествата на българския веслонос са максимално близки до дивоживеещия, уверяват рибовъди. Ако е по-едра, тази риба е най-вкусна на скара. Екземплярите под 2 кг могат да се приготвят и пържени.