Наши ученици изобретиха хранилка за животни с изкуствен интелект

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:15 / 02.05.2024
1364
Първата в света автономна хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект вече е факт. Идеята за нея се ражда в Клуба по роботика към училище "Любен Каравелов" в Добрич.

"Видяхме, че в нашия регион има доста бездомни животни. Първо тръгнахме с тази мисъл – да направим този проект за тях. Но проучвайки в интернет, че в света има осем милиарда души, от които един милиард имат домашни животни, ние се насочваме към 10% от тези един милиард, които са близо 100 милиона", обяснява Мелис Сали, ученичка в 12 клас.

Така освен за бездомните животни, хранилката и поилката може да се използва и за домашните любимци. А това, което я отличава от останалите, е, че с помощта на изкуствения интелект, но обучен от самите ученици, разпознава животните.

"Ако имате например куче и котка в своя дом, кучето ще яде своята си храна, а котката - от нейната си паничка", обяснява пред бТВ още момичето. И допълва, че "ако имате например две котки, но едната е болна и трябва да консумира друга храна, хранилката ще се справи с това предизвикателство“.

"Тук в роля влиза изкуственият интелект, който сме обучили ние самите. Направили сме 360 градусови снимки на всяко една животно, направили сме собствен ръчен модел, който ще ни помогне да обучим и самата хранилка“, пояснява още Мелис Сали.

"Интересното е, че няколко в света такива хранилки имат изкуствен интелект, но тази е единствената, която реагира при разпознаването на конкретен субект. Ако в едно помещение има две животинчета – куче и коте, хранилката е обучена да дава храна само на котето и всеки път когато кучето се доближи до нея, тя се затваря“, допълва Мартин Петров, ръководител на Клуба по роботика.

Освен храна, изобретението автоматично пуска и вода.

"Може би най-трудното от техническата част беше обучаването на изкуствения интелект и преправянето на проекта от arduino към raspberry“, твърди Данаил Колев, който е ученик в 9 клас.

Хранилката може да се използва дори и в големи ферми. "Единственото, което трябва да се промени е самата форма на хранилката в зависимост от животните, които ще я употребяват“, пояснява момчето.

Ако пък е навън, хранилката ще се захранва от слънчев панел. Благодарение на ултразвукови сензори системата следи за нивото на храна и вода в нея.

Училището вече е започнало процедура за патентоване на хранилката и поилката, дело на учениците.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).