Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наши лекари откриха нова болест, покосяваща мускулите
Автор: Екип Burgas24.bg 09:23 / 13.10.2013Коментари (1)733
© Burgas24.bg
Световен принос на България в областта на медицината. Български лекари откриха нова болест, покосяваща мускулите. Заболяването вече е световно признато, а подобни случаи са засечени на още два континента.

Автозомно-доминантна спинална мускулна атрофия - зад сложното медицинско име се крие всъщност слабост на мускулите, причинена от генетично изменение. Екип от няколко български лекари работи 14 години за разкриването му. Всичко започва с пациенти от едно семейство, живеещи в петричко село. Хората обаче отказват да съдействат за изследвания.

"И трябваше да изчакаме дълги години да се родят 4 нови деца. За съжаление 2 от децата са болни от заболяването, за което е виновен генът", обясни проф. Ивайло Търнев, началник Клиника по неврология при Александровска болница.

Болестта се предава във всяко поколение. Удря мускулите на краката, ръцете остават почти незасегнати. "Това, което видяхме е една доста силно изразена слабост в проксималните мускули, т.е. в мускулите на бедрата. Те ходят клатушкащо се, трудно изкачват стълби, трудно се изправят от клекнало положение", поясни Теодора Чамова,, също от неврологичната клиника при Александровска болница.

Засега лечение за болестта няма. Болните са принудени да ходят на рехабилитация до края на живота си. Болестта е опасна, защото дори настинка може да има фатален край. "И фатално теоретично за нашите пациенти може да се окаже заболяване на белите дробове, там където се иска сила в дихателната мускулатура", коментира проф. Иван Литвиненко, Катедра по педиатрия, Детска неврология.

Новата болест е 11-то откритие в областта на медицината за този екип лекари. Знаейки генния дефект те се надяват, че ще могат да открият и лечение на заболяването.

Източник: btv









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво! Имайки в предвид обстоятелствата, при които работят нашите лекари, мога само да кажа едно голямо БРАВО! Искат хората да направят нещо, но или системата ще пречи, или някои единици, неосъзнаващи последиците от отказ да бъдат прегледани. Все така всеотдайни и много търпение!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: