Наш град на второ място в света по този показател

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:06 / 15.01.2024
878
София е на второ място в света по поскъпване на имотите, гласи последният доклад на консултантската компания  Knight Frank, цитиран от bTV, за третото тримесечие на миналата година. Той обхваща 107 града и от подреждането им по ръст на цените излиза, че българската столица  изпреварва Ню Йорк, Сидни, Сингапур и още много други. София е на девето място в света с годишен ръст на цените на жилищата 8,8%. Пред нея са Варшава, Атина, Загреб, Дубай и Вилнюс. В челото на класацията са Анкара и Истанбул, където годишното поскъпване е съответно 107,2% и 77,6%. 

В повечето западноевропейски градове повишението на лихвените проценти по ипотечните кредити вече доведе до видим спад на цените на жилищата. В някои от тях, като например Рим, Брюксел, Будапеща, намалението на цените е само в сравнение с предходното тримесечие, но на годишна база цените все още са по-високи. Според данните на Евростат пък страната ни е на трето място по ръст на жилищните цени в Европейския съюз през третото тримесечие на 2023 г. с годишно увеличение от 9,2%. Начело е Хърватия с 10,9 на сто, следвана от Полша с 9,3%. Средно за Евросъюза се регистрира понижение на цените от 1%, а за еврозоната - спад от 2,2%. Най-силен е в Люксембург - 13,6%, и в Германия - 10,2 на сто.

На тримесечна база България е на четвърто място по ръст на цените с повишение от 2,7% след Полша, Румъния и Дания. Средното увеличение за ЕС е 0,8 на сто, а за еврозоната - 0,3% при имотите и наемите. На годишна база обаче има разминаване - жилищата са поевтинели с 1%, а наемите са се покачили с 3 на сто. 

От 2010 г. до третото тримесечие на 2023 г. цените в ЕС са се вдигнали средно с 48%, а наемите - с 22 на сто. Но има редица държави, в които поскъпването е значително по-голямо. В Естония например то е три пъти, над два пъти е в Унгария, Литва, Латвия, Австрия, Чехия и Люксембург. Спад има в Гърция, Италия и Кипър. Тук се нарежда и България с над 100% ръст на цените.

Наемите са се увеличили в 26 държави от ЕС, като най-голям е ръстът в Естония (218%), Литва (170%) и Ирландия (100%). У нас увеличението е с над 30%, а единственият спад е регистриран в Гърция (20%).

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).