Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Намаля търсенето на имоти, цените обаче не падат
Автор: Екип Burgas24.bg 17:24 / 06.12.2023Коментари (0)4937
© Plovdiv24.bg
В последните дни на 2023 година - на около 10% се очаква да бъде изчислен ръстът в цените на имотите през вече отиващата си година. Въпреки че според европейската статистика е един от най-високите, жилищата у нас остават сред най-евтините в Европейския съюз.

Все повече българи търсят по-качествен имот и според анализите на брокери тази тенденция движи пазара в момента, показват "Числата на седмицата“ на Нова телевизия. Купувачите стават по-внимателни в избора си, а когато имотът им се стори достатъчно качествен, напълно завършен или дори обзаведен, са готови да платят и по-висока цена от тази, която са предвидили или пък да намалят от квадратурата. Най-търсени са двустайните и тристайните жилища, а не предимно двустайните, както беше доскоро.

Търсенето и предлагането са почти изравнени, което означава, че за една нова оферта в момента има един купувач. Ако цената е реална и имотът оправдава изискванията на купувача, се продава за около 3 месеца. Данните показват, че от началото на годината ръстът в цените варира между 5 и 10%, като колко точно е той ще стане ясно, след като годината приключи.

Казано с други думи, за покупката на 1 квадратен метър в София сега е необходима малко над 1 средна столична заплата. Въпреки ръста, имотите днес са по-достъпни отколкото през 2008-ма например, когато за 1 квадрат са били нужни три средни софийски заплати. Въпреки различните кризи през последните години обаче, засега спад в цените не се очаква. В Пловдив, Варна и Бургас, където доходите са по-ниски, 1 квадратен метър се равнява на близо заплата и половина.

Водещи за купувачите в големите градове обикновено са достъпът до градски транспорт, възможността за паркиране и близостта до голям хранителен магазин, училище или детска градина. Цените на квадратен метър, разбира се, варират много в зависимост от големината на имота, състоянието, в което се намира и района, в който е разположен.

Цената на квадратен метър в София се движи малко над 1400 евро. В центъра на града е с почти 500 евро по-висока, а най-скъпи са кварталите "Оборище", "Изгрев" и "Иван Вазов", където квадратния метър струва над 2400 евро. Абсолютен рекордьор остава районът на Докторския паметник със средна цена от 3800 евро. "Ботунец", "Свобода" и "Филиповци" пък могат да се посочат като примери за средна цена на квадрат от под 710 евро.

Най-предпочитани, както и досега, остават южните райони и централната градска част на столицата, като отново има повишен интерес към къщи в близост до града. Намирането им обаче продължава да е трудно заради засиленото търсене в последно време и рязкото повишаване на цените на този тип имоти.

Съществени промени в пазара на имоти няма и в другите големи градове. Въпреки отбелязания лек спад в търсенето в Пловдив, спад в цените няма. Средно квадратният метър се предлага за малко над 1000 евро, а в центъра – с 200 евро повече. Тенденцията за сериозен интерес към къщи и парцели в близост до града се наблюдава и тук. В морската ни столица имотите са с по-високи цени от пловдивските, като квадратният метър се движи около 1300 евро. Значително по-евтино е в Бургас, където средната цена едва достига 900 евро, а с още 100 по-малко, е тя в петия по големина български град – Русе. Най-много имоти пък, след София, Пловдив и Варна, се продават в община Несебър.

Къде обаче се нареждаме спрямо другите държави-членки на ЕС?

Според европейската статистика, след рязкото покачване на цените в цяла Европа от 2015 година насам, като в някои страни те са се увеличили дори двойно, от началото на тази година за пръв път наблюдаваме спад, макар и лек. Средно за общността, цените на имотите са се понижили с 1%. У нас обаче не е така.

И докато очакваме годишните данни, от Евростат са по-скоро скептични като изчисляват процента на ръст на имотите в България на 10,7. Преди нас е единствено Хърватия, с 3% по-висок ръст от нашия. Най-много са поевтинели жилищата в Германия, като процентът и при тях е 10, само че надолу.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Почина Лиъм Пейн
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: