Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Найден Тодоров за скандала с ордена: Не бива да смесваме културната с партийната политика
Автор: ИА Фокус 17:33 / 01.08.2024Коментари (1)1432
© Булфото
Министерството на културата разпространиха позицията на служебния министър Найден Тодоров до медиите във връзка с предложението Георги Йорданов да бъде награден с орден "Стара планина". 

Името на Георги Йорданов предизвика днес остра реакция в парламента. Причина за това е, че той последният министър на културата на България от времената на комунистическия режим у нас. Той оглавя Комитета за култура през 1982 година и остава там до падането на режима.  

Днес обаче първо Атанас Атанасов, а след това Бойко Борисов призоваха служебният кабинет да отмени решението, с което предлага Георги Йорданов да бъде отличен с най-високото отличие в страната  - "Орден Стара планина". 

Цялата позиция на министерството: 

Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората. Ролята на културата е да обединява. Как е възможно това?

Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото. В това турбулентно време, в което живеем, с избуяла агресия на всяко ниво в обществото, смятам, че е престъпно да се опитваме да прехвърлим в културата партийния модел на мислене и поведение, защото това убива всички шансове на нацията ни за изцеление. Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов. 

И последно – министърът на културата няма право да предлага по свое усмотрение каквото и да било. Той се съобразява с решения на комисии, които разглеждат предложенията на инициативни комитети. Несъобразяването с тези решения би било незаконен акт от страна на министъра. А списъкът на инициативния комитет за награждаване на Георги Йорданов включва неоспорими имена от културния сектор, с различни политически убеждения, но очевидно намерили причина, която да ги обедини в издигането на неговото име за награждаване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.08.2024 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: