Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-много младежи от поколението Z искат да са IT специалисти
Автор: Георги Иванов 14:19 / 06.06.2024Коментари (0)1089
©
Най-голям процент млади хора от поколението Z са се насочили към професията на ІТ специалист. Техният процент е почти равен с процента на хората, които не могат да преценят какъв път да поемат. Това каза психотерапевтът Детелина Стаменова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя е сред анализаторите на проучване за нагласите и погледа към живота и света на младите хора в страната, проведено от социологическа агенция "Насока“ за сайта "Булевард България“. Проучването е проведено в 70 населени места в цялата страна и обхваща младежите на възраст между 16 и 25 години.

Поколението Z е първото дигитално поколение. "Техният живот винаги е бил с един екран, който се е грижел за тях, давал им е забавление, голяма част от контактите са минавали през него. Те са много по-загрижени за своя социален статус и за парите, които ще получават, отколкото са били техните родители на тяхната възраст. Затова ние не можем да го разберем, защото никога не сме имали техния живот“, обясни Детелина Стаменова.

Данните от изследването показват, че с нарастването на възрастта екранното време рязко спада, но все пак остава значително. "Въпросът е по какъв начин това променя тяхното разбиране за живота“, допълни психотерапевтът.

Зависимостите сред поколението Z обаче не са свързани само с екрана. Рискови фактори сред младежите са алкохолът и лесният достъп до леки наркотици. "Няма сериозни мерки в говоренето какво се случва с човешкото тяло, когато се употребява алкохол в по-ранна възраст и по какъв начин то се променя. В култура като нашата, в която е почти задължително в много семейства да има нещо алкохолно на вечеря, децата съвсем непосредствено попиват това и от малки са склонни да бъдат тествани и да им се дава. Световният опит показва, че ранното излагане на алкохол е голям рисков фактор за по-късно пиене“, подчерта Стаменова.

Изследването показва, че младите хора в областните градове се насочват към по-традиционни професии. "Професии като педагог, лекар, полицай, са много популярни всъщност и това говори, че в поколението има изградени ясни желания в тези от тях, които имат по-силно образование в ранните си години“, посочи психотерапевтът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
50-ото Народно събрание
Отношенията София-Скопие
Арестуваха Брендо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: