Хората масово обираха вкусните плодове и зарзавати, но пазарът ги принуди отново да клекнат на изкупвачите. В началото продавахме по една кофичка на улицата за 4 лева - огромни хубави череши, на килограм. Но така не става, призна собственикът на 100-декарова градина Петър Петров. В край сметка той и неговите отрудени колеги от бранша клекнали на прекупвачите, които им предложили по 1,50 лева за килограм череши и направо ги натъпкали в тировете. Дори имали наглостта да се похвалят, че ще ги продават от 7 до 10 лева за килограм на морето.
По същия начин последните изнудиха и собственици на оранжерии за родни зеленчуци като изкупиха тонове краставици за по-малко от лев килограма, а печалбата им покрай курортите и в тях най-вероятно ще е стократна. На места се разразиха и ръкопашни боеве, но не се стигна до намеса на полицията.
Същото е положението и с картофите, които пресни и току-що извадени и измити, на дребно струваха по 3-4 лева, а прекупвачите ги купиха от производителите на цена от 1 до 1,50 лева. Всичко, което остане, като овошка и дори зеленчук, отива в казана, заканиха се стопаните. В същото време те издадоха, че дори в тировете си търговците пълнели от техните вино и ракия, които без да се спотайват споделили, че ще продават на дребни капанчета по морето.
Така продължава традицията от минали години без фактури, без данъчни и без никакъв надзор домашарката да се лее в заведения по морския бряг.
Източник: в. "Стандарт"