Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над половината от българите сменят мобилните си устройства на всеки 3 години
Автор: Екип Burgas24.bg 17:31 / 15.08.2024Коментари (0)1312
©
Над половината от потребителите сменят своите мобилни устройства на всеки 3 или повече години, а почти всеки трети човек е склонен да използва мобилния си апарат, докато не спре да работи. Това сочат данните от проучване на Yettel за навиците и тенденциите при използването на мобилните технологии, проведено от социологическа агенция KANTAR България в средата на 2024 г. Сравнение с резултатите от миналогодишното допитване на телекома показва, че стремежът към по-продължителна употреба на устройствата се увеличава, а оттам и жизненият им цикъл.

Представителите на по-младото поколение – от 15 до 29 години, използват мобилния си телефон поне 24 месеца преди да си вземат нов, докато хората на възраст между 30 и 49 години предпочитат да задържат устройствата си по-дълго – около три и повече години. Най-рядко към покупка на нов смартфон прибягват потребителите между 50 и 56 години, като близо половината от тях избират да сменят устройството си, едва когато то спре да работи.

Сходна е тенденцията при по-големите електронни устройства като лаптопи и телевизори – средно около 62% от хората решават да ги заменят с нови едва когато старите станат неизползваеми.

По-голяма готовност за рециклиране на стари електронни устройства

За втора поредна година Yettel отчита нарастване на информираността на потребителите, че сред мобилните оператори има такива, които събират и рециклират стари устройства. От 65% през 2022 г. и 76% през 2023 г., днес делът им вече достига 79%. Положителните тенденции се подкрепят и от желанието на хората да рециклират неработещата техника – 69% от участвалите в анкетата заявяват готовността си да започнат да го правят в бъдеще. Едва 10% обаче вече прилагат тази практика.

Мотивирани от желанието си да намалят замърсяването на околната среда, но и от възможността за допълнителни финансови стимули, близо 84% от потребителите, които са предали за рециклиране старо устройство, посочват, че са се възползвали от отстъпка за бъдеща покупка. Една от програмите на Yettel – "Рециклирай и спести“, дава именно такава опция. Срещу предаване на неработеща техника клиентите на телекома могат да получат преференциални условия за закупуване на избрани смартфони и смарт аксесоари. А с въвеждането на допълнителна трета година гаранция за всички смартфони операторът се стреми да удължи живота на устройствата, като същевременно допринася за устойчивото развитие и опазването на природата.

Българите на възраст между 30 и 39 години най-често предават за рециклиране старата си техника, когато си купят нова, сочат данните от допитването. Най-слабо разпространена е тази практика при хората до 29 години и над 50 години, особено за мобилните апарати. В топ 3 на най-често рециклираните електронни отпадъци спрямо отговорите в анкетата се нареждат аксесоарите за мобилни устройства (61%), старите кабели (31%) и таблетите (23%), като по първите два показателя се наблюдава лек ръст спрямо миналата година.

Какво се случва със старите устройства?

Наблюдават се пет основни сценария за електрониката, след като бъде заменена с нова или вече не се използва. Все още най-разпространено е електроуредите да остават у дома като резервни – средно 43% от случаите, но сериозна част от хората се насочват към алтернативи в подкрепа на кръговата икономика. Като например преизползване от роднина или близък – при 1/3 от потребителите, или продажба на вторичен пазар, което представлява около 25% от отговорите на участвалите в анкетата.

Добрата новина е, че делът на хората, които предават за рециклиране непотребните си устройства, се увеличава. Най-осезаема е разликата при таблетите – почти троен ръст спрямо 2023 г. и вече достига 23%. Както и при мобилните телефони, където разликата е 6 процентни пункта спрямо предходната година. Обратната тенденция – старата техника да се изхвърля в общия отпадък, е налице все по-рядко. При почти всички разглеждани електронни устройства процентът на този отговор се понижава с между 2 и 4 пункта през настоящата година.

Мерки за намаляване на негативния отпечатък

Потребителите предприемат редица стъпки, за да намалят негативното си влияние върху околната среда. Най-популярната практика е изтриването на стари файлове за освобождаване на място, което правят 63% от тях, а 55% изваждат зарядните устройства от контакта, когато не ги използват. Своя ангажимент към опазването на природата малко под половината от анкетираните показват като изключват уредите с дисплеи, когато знаят, че няма да ги употребяват известно време.

Темите за намаляването на негативното въздействие и повишаването на информираността на хората са сред приоритетите на Yettel като компания с ангажимент за устойчивото бъдеще и отговорното потребление на технологиите. Част от дългогодишните усилия е и популяризирането на правилното третиране на електронните устройства, след като излязат от употреба. За последните две години телекомът е предотвратил попадането на общо 47,5 тона електронни отпадъци на сметището по пътя към постигането на 5-годишната си цел до 2028 г. – 127 тона електронен отпадък да не достигне до природата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: