Над 4000 участваха в социално-отговорната кампания "Алкохолът е лош шофьор"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:18 / 03.10.2011
576
Над 4000 души се включиха в четвъртото издание на социално-отговорната кампания "Алкохолът е лош шофьор". Инициативата стартира през м. септември и за пръв път тази година се проведе в пет от най-големите градове на страната - София, Варна, Бургас, Стара Загора и Хасково.

Основната цел на "Алкохолът е лош шофьор" е да работи за повишаване на информираността на обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол, да насърчава отговорната консумация на алкохол и разумното и отговорно поведение сред водачите на пътя. В подкрепа на това, организаторите обединиха различни активности и разнообразни информационни канали, чрез които да гарантират достигането на посланията на кампанията до възможно най-голям брой участници. "Алкохолът е лош шофьор" организира тестове с "алкохолни" очила, игра на тема безопасност на движение по пътищата на страницата на кампанията във Facebook, както и разработи и предостави информационни материали с данни за това как различните промили алкохол повлияват поведението на водачите на пътя.

Изключителен интерес сред участниците в кампанията във всички градове предизвикаха тестовете с "алкохолни" очила, които възпроизвеждат наличието на 1.1 промила алкохол в кръвта. Чрез тях всеки един участник усети на практика, но в безопасни за себе си условия, как алкохолът би променил поведението им като водачи - замъглява виждането, забавя реакциите, намалява възможността за реална преценка на ситуацията. След тестването на очилата всички бяха категорични, че алкохолът влияе и променя драстично възприятията и поведението на водача, както и, че не биха си позволили да седнат зад волана в подобно състояние. Заради практическата полза от тестовете участници определиха кампанията като изключително полезна. В тестовете с алкохолни очила тази година се включиха над 4000 души, като броят им е с 1000 по-голям в сравнение с участниците през изминалата година.

Успоредно с тестовете с "алкохолните" очила екипите на "Алкохолът е лош шофьор" призоваваха участниците, излезли с автомобил, да изберат един от тях, който да бъде "шофьор" на компанията и да не употребява алкохол. В подкрепа на целите на кампанията бяха разработени и информационни материали с данни за това как различните промили алкохол в кръвта влияят върху поведението и уменията на водача. Те бяха предоставяни на жителите на всеки град, в който тази година се проведе "Алкохолът е лош шофьор".


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).