![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Наближава първата задушница за годината, какво не трябва да правим? | ||||||
| ||||||
Какво представлява Голяма задушница? Голяма задушница е първата от трите големи задушници през годината. Тя се празнува на различна дата всяка година, но обикновено е в края на февруари или началото на март, в зависимост от календара на Великденските пости. Тази събота се посвещава на паметта на починалите близки и се явява момент за размисъл и молитва за душите им. Традиции и обичаи В този ден православните християни посещават гробовете на своите починали роднини и приятели, за да почетат тяхната памет. Във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия. Вярващите се молят за душите на покойниците, а също така раздават храна и помагат на бедни и нуждаещи се хора. Какво се поднася на Месопустна задушница? На Месопустна задушница традицията изисква да се приготви варено жито със захар – символ на Възкресението и свързаността с предците. Тази храна е първата, която се приготвя за този ден. След жито, важни храни на този ден са хлябът или солените питки. Питата е не само част от трапезата, но и символ на живота, на събирането на семейството и на свещеното отношение към мъртвите. В някои региони, около питата се поставят свещи, които се запалват след посещението на гробовете. Виното, символизиращо кръвта на Христос, е също много важно да присъства трапезата. Традиционно то се използва за преливане на гробовете на починалите ни близки с мисъл за тях и молитва. Дребните сладки също са част от традицията – те се раздават на близки и познати, които се молят за душите на покойниците. Храната, поднесена за задушница, е за живите, а не за мъртвите, и така се създава връзка между хората. Няма ограничения относно видовете храни, които могат да се поднесат. Особено важно е да приготвите любимите ястия на вашите починали близки, за да почетете техния живот. Месото не е забранено, особено като предшественик на Месните заговезни на следващия ден, така че не се колебайте да включите и месни ястия, ако те са били обичани от вашите близки. Как да почетем традицията? Почитта към мъртвите и заупокойната молитва за душите им са основни елементи на този ден. Не забравяйте да раздадете храна на нуждаещите се, като просяци, бедни и съседи. Традицията повелява, че поднесената храна е за живите и не трябва да се оставя на гробовете. Нека този ден бъде изпълнен с уважение към паметта на нашите близки и благодарност за техния живот и учения. Какво не трябва да правим на Месопустна задушница Разрешено ли е да работим по време на задушница? Църквата не забранява работата, но призовава да не се работи, ако е възможно да се отложи за друг ден. Например, готвенето и измиването на посудата след ядене не е грях, тъй като това е нещо необходимо. Да се хранят животните също не е грях, докато да прекопаем градината на задушница е грях. Позволено ли е да се пере на задушница? Не се препоръчва ръчното пране, но няма пречка да се използва пералня, тъй като тя извършва работата, а не човекът. Може ли да се чисти на задушница? Не трябва да се чисти, тъй като това отнема време, а почистването може да бъде отложено за следващия ден. Позволено ли да се къпем на задушница? Не е подходящо. Къпането е част от грижата за себе си, а на задушница вниманието трябва да бъде насочено към паметта за починалите, припомня actualno. |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg