На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:24 / 14.05.2024
1505
България е втора след Исландия сред европейските държави по брой и дебит на минерални извори. Все пак минералната ни вода е с ограничен ресурс и с годините по-трудно задоволява нуждите на непрекъснато растящия брой СПА комплекси в страната. Расте броят на глобените туристически обекти, които са превишили лимита за минерална вода.

През миналата година 5 СПА обекта в Сапарева баня са били глобени за надвишени лимити на минерална вода. От "Басейнова дирекция" - Благоевград съобщават, че в районите с развита туристическа дейност вече има находища на минерална вода без наличен свободен ресурс и това е предпоставка за недостиг на вода при разширението на съществуващи хотелски комплекси.

Има ли достатъчно минерална вода за всички СПА обекти в Сапарева баня?

Според собствениците на повечето от тях, все още тя е достатъчна, но в най-натоварените периоди се налага да я пестят и затова я спират за по два-три часа.

"На териториите на Сапарева баня има около 40 ползватели на минерална вода. Има изграден резервоар, с 1000 куб. метра вода. Създали сме група във Фейсбук и служителят, който отговаря за количеството на минералната вода ни уведомява когато прецени, че водата в резервоара намалява драстично. При това положение всеки от нас се съобразява кога да ползва по-интензивно и кога да я ползва икономично. Всички имат засега, но наистина трябва да се ползва с разум и икономично", обясни Лазар Маргин, собственик на вилен комплекс в Сапарева баня пред БНТ.

Радослав Янков е собственик на къща за гости в Сапарева баня. Твърди, че в момента минералната вода е достатъчна, но е обезпокоен от големия брой строящи се СПА комплекси в района:

"Има много обекти в Сапарева баня, на които е разрешено ползване, но те реално още не са изградени. Когато стане това, вече ще се взима решение, ще се наблюдава кой колко е изхарчил, ще се ограничава. Ние и сега, когато в резервоара водата намалява, намаляваме количествата, за да не спира."

Според хотелиерите в Сапарева баня, има решение на проблема и той е свързан с удълбочаване на съществуващия гейзер с поне още 400 метра.

"Тогава количеството на минералната вода ще бъде между 42 и 48 литра в секунда и температурата ще се покачи от 116 до 118 градуса. За сравнение, в момента дебита на минералния извор е 11,2 литра в секунда", обясни Лазар Маргин.

Четири басейнови дирекции у нас контролират количествата използвана минерална вода. От дирекцията в Благоевград съобщават, че глобени хотелиери за надвишен лимит има не само в Сапарева баня. Един от последните е и голям СПА комплекс в Добринище. По закона за водите глобите за това са между 2000 и 10 000 лева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).