На много българи, които изпращат пратки с наложен платеж, ще им бъдат възложени контролни производства

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
10:00 / 20.05.2024
1355
През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите в интернет и в резултат на приключилите през годината 842 ревизии са разкрити допълнително данъчни и осигурителни задължения за 22,618 млн. лева. Други 4,5 млн. лв. са платени доброволно с корекции в данъчните декларации вследствие на проверките. Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година.

Информация кой какви доходи от продажби в интернет е реализирал, приходната агенция получава от куриерските фирми на базата на изпратени пощенски пратки с наложен платеж. Именно тези суми НАП посочва в предварително попълнените данъчни декларации. Ако става въпрос за продажба на лично имущество и вещи, закупени за лично ползване, то получените доходи са необлагаеми и трябва да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

Приходната агенция е провела три телефонни кампании през 2023 г., като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са извършвали търговска дейност в интернет, но реализираните доходи не са декларирани. В резултат на това 2064 граждани са подали нови или коригиращи декларации, като са обявили облагаем доход за малко над 18 млн. лв., а дължимият данък е 1,6 млн. лв. На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат доброволно данъчни декларации, са възложени контролни производства.

Физическите лица, които по занятие купуват стоки с цел да ги препродадат, т.е. действат като търговци, са длъжни да се облагат по реда, предвиден в данъчния закон за едноличните търговци. Те се облагат с 15 % данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ. Срокът за деклариране е до 30 юни на следващата година като в същия срок следва да се внесе и дължимият данък.  

В останалите случаи, когато доходът се декларира в Приложение № 3 или в Приложение № 5 облагането е с данък върху общата годишна данъчна основа, чиято данъчна ставка е 10%. В тези случаи срокът за деклариране на доходите, както и за внасяне на дължимия данък е до 30 април на следващата година.

НАП анализира рисковете, които възникват при електронната търговия и предприема различни мерки за повишаване на спазването на законодателството от електронните търговци. Ежегодно се извършват проверки и ревизии на онлайн търговци. Електронните ревизии са подход на НАП, при който чрез използването на специален софтуер се извършва обработка на данните.

При фирмите, които работят с търговски софтуер, се засичат декларираните обороти от касовите апарати с данните в информационните им системи. При онлайн търговците се съпоставя информацията от куриерските фирми с отчетените и декларирани обороти.

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).