НСИ: В градовете хората отчитат подобряване на финансовото си състояние, в селата - обратното

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
11:28 / 07.08.2012
551
Потребителите в България планират да купят повече стоки за дълготрайна употреба през следващите 12 месеца. Повишава се стойността на балансовия показател, с който се измерват намеренията на хората да правят разходи за ремонт на дома, за покупка на жилище или кола. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за юли.

Информацията за нагласите на потребителите се събира чрез интервюта "лице в лице" с хора над 16-годишна възраст. Така анкетирани са били 1224 души, които живеят както в градовете, така и в селата.

Данните показват още, че доверието на потребителите се покачва със 7,8 пункта спрямо равнището през април. При населението в градовете увеличението е с 9,1 пункта, а в селата - с 4,6 пункта. Освен това според националната статистика очакванията на потребителите за развитието на икономиката през следващите 12 месеца са по-малко негативни.

Оценките на хората за финансовото им състояние също се подобряват. Живеещите в градовете посочват още, че бюджетът на домакинствата им е по-добър в сравнение с 3 месеца по-рано. При населението в селата обаче се наблюдава влошаване.

Потребителите посочват още, че цените се покачват, но с по-слабо темпо. Очакванията им за следващата година са, че тенденцията ще се запази. Данни на НСИ показаха, че годишната инфлация за юни спрямо същия месец на миналата година е 1,6%.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).