НСИ: Пресните зеленчуци поевтиняха, расте цената на сладоледа
През юни 2023 г. месечната инфлация е -0.4% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за юни 2023 г. спрямо юни 2022 г. е 8.7%1, съобщиха от НСИ.
Инфлацията от началото на годината (юни 2023 г. спрямо декември 2022 г.) е 2.4%, а средногодишната инфлация за периода юли 2022 - юни 2023 г. спрямо периода юли 2021 - юни 2022 г. е 15.0%.
През юни 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се понижили в следните потребителски групи:
· развлечения и култура - намаление с 3.1%;
· хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 1.0%;
· жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.6%;
· облекло и обувки - намаление с 0.6%;
· транспорт - намаление с 0.5%.
През юни 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:
· ресторанти и хотели - увеличение с 1.6%;
· съобщения - увеличение с 1.1%;
· здравеопазване - увеличение с 0.9%;
· алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.6%;
· разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.6%;
· жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - увеличение с 0.1%.
Без промяна остават цените на стоките и услугите в група "Образование“.
През юни 2023 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжан) - със 17.6%, краставици - със 17.3%, зеле - с 16.2%, пипер - с 15.7%, картофи - с 13.7%, домати - с 10.1%, олио - с 5.8%, зрял чесън - с 5.1%, зрял лук - с 4.3%, млечни масла - с 4.0%, яйца - с 3.6%, кашкавал - с 2.9%, сирене - с 2.2%, минерална вода - с 1.8%, кисели млека - с 1.8%, пресни зеленчукови подправки - с 1.1%, прясна и охладена риба - с 0.7%, трайни колбаси - с 0.6%, извара - с 0.5%, маргарин - с 0.5%, макаронени изделия - с 0.4%, маслини - с 0.4%, сол - с 0.3%, захар - с 0.1%, какао - с 0.1%, и други.
През юни 2023 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 13.6%, ябълки - с 9.2%, сладолед - с 4.0%, цитрусови и южни плодове - с 3.0%, свинско месо - с 2.7%, плодови сокове - с 2.0%, ракии - с 1.7%, гъби - с 1.7%, месо от едър рогат добитък - с 1.3%, оцет - с 1.2%, пълномаслено прясно мляко - с 1.2%, газирани напитки - с 1.1%, кафе - с 1.0%, леща - с 0.9%, бира - с 0.8%, ориз - с 0.7%, мляно месо (кайма) - с 0.6%, хляб - с 0.4%, малотрайни колбаси - с 0.4%, зрял боб - с 0.3%, вина - с 0.3%, месо от домашни птици - с 0.3%, нискомаслено прясно мляко - с 0.2%, и други.