НЕК готви арбитражни и съдебни искове срещу ЕРП-тата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
16:20 / 06.11.2013
1080
Националната електрическа компания подготвя арбитражни и съдебни искове срещу трите дружества-доставчици на ток EVN, ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО. Причината са фактурирани стари вземания, които фирмите не са покрили. Проблемът се дължи на непостоянната работа на централите на възобновяеми източници.

Претенциите на държавната компания се отнасят за периода от септември 2012-а до август 2013-а г. Въпросът за евентуалното отнемане на лиценза на ЧЕЗ е бил обсъждан при срещата на делегация от чешкия сенат с представители от българския парламент. Заместник-председателят на комисията по външни работи, сенатор Павел Лебеда каза, че при отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество може да се стигне до международен арбитраж.

Въпросът с лиценза на ЧЕЗ беше повдигнат през март, след големите зимни протести срещу високите сметки на тока. През април енергийният регулатор даде година срок на ЕРП-то да коригира извършените от дружеството нарушения. Досега са отстранени 60 на сто от предписанията. Въпреки това, сенатор Павел Лебеда каза, че проблемът с лиценза остава.

Проблемът с ЧЕЗ е червената нишка в разговорите ни тук. Съжаляваме, че случаят с положението на ЧЕЗ е едно петно в нашите традиционно добри отношения. Знаете, всички страни от Европейския съюз са длъжни да пазят своите инвестиции зад граница. Чехия веднъж плати милиарди крони, след решение на арбитража. Не мога да прогнозирам какво би се случило, ако България бъде дадена на арбитраж. Това е юридически въпрос. Доколкото знам обаче, австрийската компания - електроразпределител вече е поискала арбитраж срещу България. Едно евентуално отнемане на лиценза на ЧЕЗ, търсенето на арбитраж ще се случи веднага. Но ние не бихме искали да се стига до подобно нещо, защото това би било голям удар върху българо-чешките отношения. При срещите с българските депутати чухме различни мнения. Чухме и радикални мнения.

Албания отне лиценза на ЧЕЗ, след което страната беше дадена на арбитражен съд. След изборите в Албания миналия месец, новото правителство реши да започне преговори с компанията, за да бъде избегнат конфликтът в съда.

Източник: БНР

Виж коментарите (2)

Още по темата (289):
01.07.2016 Ето ги новите цени на тока за клиентите на EVN
01.07.2016 По-скъп ток за бургазлии от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
28.05.2016 В проект на КЕВР: По-скъп ток за клиентите на EVN
15.04.2016 EVN посъветва бургазлии внимателно да четат договорите, които подписват
01.04.2016 От 1 април всеки може да смени доставчика си на ток, ето как става това
Още новини от Национални новини:
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).