Мъже с рак на гърдата ще получават безплатна хормонална терапия

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:39 / 08.08.2023
363
Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) прие изменение на Наредба №11 от 17 октомври 2019 г., с което се актуализира Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта "Карцином на гърдата при мъже“. Предстои нормативният акт да бъде обнародван в Държавен вестник, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Вземайки предвид становището на Експертния съвет по "Медицинска онкология“, НСЦРЛП одобри промени, чрез които да се прилагат европейските правила на поведение при лечение на заболяването при пациенти и от двата пола.

С изменението на Наредбата се приема, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на лечението на карцинома на гърдата при жени. Лекарствените продукти, използвани за ендокринна терапия при жени (антиестрогени, ароматазен инхибитор, LHRH-агонист и други), ще се прилагат и при мъже, съгласно приетите стандарти и ръководства за лечение на карцинома на гърдата, независимо, че това не е отразено в кратката характеристика на тези продукти. При ендокринна терапия с ароматазни инхибитори се препоръчва добавянето на LHRH-агонист.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня н...
ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за р...
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено и в Северна Бъл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).