Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
23:31 / 02.05.2024
1376
Хора с увреждания и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри из страната, за да си вземат отпуснатите им помощни средства.

Един от тях е Николай Атанасов, чиято история показахме и развълнува мнозина. Мъжът с множествена склероза спечели битката със Здравната каса и получи така нужната акумулаторна инвалидна количка.

От две седмици Николай ползва количката и е много щастлив. 

"Аз не вярвах, че ще имам такава количка. Тя е просто супер, толкова съм доволен. Съвсем друго е, просто ми се отпусна душата сега и съм щастлив“, споделя мъжът. 

Как обаче Николай стигна до инвалидната количка?

 

Тъй като в Пловдив няма количка, съобразена със състоянието му, се налага Николай да пропътува над 200 км до офиса на фирма в друг град и да си я получи.

"Оттук много се притеснявах. Ако се наложи да ходя до тоалетна, се питах как ще се справя. Не пих вода цял ден и успях“, разказва мъжът.

Жената, която помага на Николай да получи количката, разказва, че собственици на фирми с договори със Здравната каса да предоставят помощни средства са глобявяни, ако ги доставят до дома на пациента.

"Фирмата няма право да донесе количката и да я достави или да я прати по куриер, а трябва самият човек с увреждане да отиде на място в офиса да си я вземе или да отиде човек с нотариално заверено пълномощно“, посочва Вера Вулджева.

От Здравната каса казаха за bTV, че не са постъпвали жалби от граждани за затруднен достъп за получаване на помощни средства.

"Изискването е въведено с цел осъществяване на ефективен контрол на дейностите по предоставяне на помощни средства, както и поради редица случаи на злоупотреби и недобри практики, установени в хода на контрола. В момента се разглеждат нови варианти и предложения за улесняване на получаването на  помощни средства“, посочват от Здравната каса.

А с новата си количка Николай вече сам стига и до магазина, и до поликлиниката, информира bTV.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Пожар на АМ "Тракия"! Задимено е!
Нивата на заплатите в България - 3 200/3 300 лв. средно на месец,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).