Мъртвото вълнение тази година изненадващо подрани

Автор: Георги Иванов
Коментари (0)
10:36 / 27.06.2024
1244
Важното е за плажуващият да следи сигнализацията, която спасителите вдигат на вишките, и да се съобразяват с нея. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ водният спасител Красимир Димирев.

Водата е една от четирите стихии и трябва да се обича и уважава, но и да се страхуваме от нея, защото тази стихия винаги може да изненада и да направи нещо страшно в морето. "Морето е източник на живот, но морето е отнело и доста човешки животи. Днес повечето нещастни случаи се случват заради на глупостта на плажуващите,“ каза той и допълни, че на спасителите работата им е да обхванат периметъра от 100 м от единия плаж до другия, но те също са хора, и "ако ти сам не мислиш за себе си, как да ти помогне Господ, как да ти помогне спасителят?“.  

По думите му шамандурите в морето са сложени с предупредителна цел – първата оказва безопасното място за къпане за плажуващите, а втората е шамандурата, до която могат да достигат плавателните средства: джетове, водни колелета. "В никакъв случай втората шамандура не е място, където да доплуваш до нея и да спреш да си почиваш, още повече с дюшек – там дълбочината е около 7-8 м,“ предупреди той.

Тази година мъртвото вълнение изненадващо се е появило рано по Черноморието, обикновено "мъртвакът“ е характерен от средата на август до края на септември. Според водният спасител това се дължи на обърнатите течения поради продължителните горещини. Водният спасител обясни още, че мъртвото вълнение е няколко вида и може да обхване както цялото крайбрежие, така и да е на т.нар. "коси на мъртво вълнение“ – те стигат на дължина от около 150-200 до 300-400 м.  

Според Красимир Димирев паниката е най-лошият съветник ако човек попадне в такава ситуация – трябва да се плува не навътре или към брега, а да се плува настрани, успоредно на брега. "Едно детенце попадна в ситуация – от брега го дръпна вълната. Предните вълни миеха крачетата на детето, тази голяма глава го дръпна като с въже, за секунда то беше на 15 м навътре,“ разказа той и обясни, че викането за помощ само увеличава паниката и да се прави само в краен случай.  

"Хора, слушайте спасителите! Те не са там, на брега, да ви огорчават почивката, те са там, за да ви помагат,“ апелира водният спасител Красимир Димирев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (379):
02.07.2024 Опасно време днес!
02.07.2024 Проф. Рачев ни съветва как да се справим със Сахарската жега
02.07.2024 Meteo Bulgaria: Такива гледки днес ще има и при нас
01.07.2024 Две степени на опасност са обявени за утре!
01.07.2024 Обявиха червен код за половин България!
01.07.2024 Показателите за ешерихия коли и чревни ентерококи във водите при Кранево и Албена са в норма
Още новини от Национални новини:
750 000 служители - привилегировани
Служебното правителство се отчете, ето какво е свършило до момент...
Ивелин Михайлов: Полк. Николай Марков ме заплаши с физическо унищ...
Вдигат заплатите, ето с колко и кога
Делян Добрев: Това е истински кабинет, който ако утре мине в плен...
Деница Сачева: Промени винаги са възможни, когато има конкретна п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).