Московски: Продажбата на "БДЖ Товарни превози" ще е от полза за държавата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
17:03 / 10.10.2011
1109
"БДЖ Товарни превози" ЕООД трябва да се приватизира, каза днес Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Продажбата трябва да стане по чисто икономически съображения, както и заради бъдещата нотификация на Европейската комисия на заем от Световната банка за БДЖ.

За да разреши заема, генерална дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК иска БДЖ да има поне 50 процента собствен принос във финансирането си. "Тези 50 процента няма откъде да дойдат, освен от евентуалната приватизация на "БДЖ- Товарни превози" - каза Московски.

Другият вариант е БДЖ да се откаже от пазарния си дял. Това означава, че "БДЖ Товарни превози" ще загуби голяма част от стойността си. По-добре държавата сега да получи максимално висока цена за дружеството, заяви министърът.

Работните групи на БДЖ и синдикатите са в постоянна комуникация и обсъждат точките в бъдещия Колективен трудов договор, каза Московски. Но и сега държавата си изпълнява задълженията по действащия КТД, добави той. Проверка ще установи колко са изчезналите вагони на БДЖ, каза министърът в отговор на журналистически въпрос. По данни на Криминална полиция те са около хиляда, каза Московски.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).